Expedice – MY Cyg

Proměnná hvězda MY Cygnus je v dobrém dosahu Sometů a má půlperiodu 2,004 dne. Díky tomuto číslu se každou druhou noc její maximum posune pouze o několik minut. Desetinná část její periody naopak způsobovala, že minima se posouvala o 0,002 dne, tj. o cca 3 minuty za den. Ve stejnou denní/noční dobu se tak minima zopakovala za cca 500 dní, tedy rok a jednu třetinu, kdy už ale nemuselo být pole nad obzorem. Takže poslední rozumná šance pozorovat šňůru letních nočních minim byla před čtyřmi lety. Proto měla tahle relativně jasná hvězda v „kanadském bodování“ 8 bodů a oblibu astronomů zaručenu.

Kanadské bodování hodnotí proměnky podle toho, jak moc minim je známo z posledních let a tudíž jak moc je žádoucí je znovu ohledat. Jednička znamená, že je to notoricky známý případ (RZ Cas například), desítka je hvězda záhadná a tajnosnubná.

Souhvězdí Labutě K pozorování MY Cyg onoho léta se váže ještě jedna zajímavost. Labuť procházela zenitem. Somety mohly do vysokých elevací koukat pouze pomocí tzv. zenitové redukce. Jednalo se o ohnutou tyčku, která se vložila mezi stativ a dalekohled. Zenitová redukce byla na Expedici jen jedna, zatímco proměnářské skupiny lačnící po „Mýcygovi“ se v některých nocích nastřádaly dvě. Tento nepoměr zákonitě vedl k právu prvního, právu drzejšího, loupežím a somrování. Přesto nakonec jedna skupina ostrouhala (shodou okolností naše). Tu nastoupila improvizace. Dalekohled byl nakloněn takovým způsobem, že se jeho těžiště (a i celé tělo Sometu) ocitlo mimo trojúhelník jednotlivých nohou stativu. Vyzdvižená noha byla podložena dvěma bednami od Sometů, a další bednou zatížena, protože jinak by se to celé zhroutilo. Pozorovatel se pak pod celé monstrum zasoukal, přiložil oči k okulárům a snažil se:

a) nezlomit si o židli krk
b) nekopnout do žádné části dalekohledu
c) dohnat otáčení oblohy
d) odhadnout jasnosti těch titěrných teček

Přitom akce b), c) i někdy i d) hrozily zřícením mnohakilového Sometu přímo na pozorovatele, konkrétně do jeho obličeje. Ale přežili jsme to všichni ve zdraví a kanadské bodování MY Cyg bylo zase na několik příštích let sraženo do nízkých hodnot.