Expedice – Současný stav příprav Expedice 2000

Tento článek byl psán začátkem března 2000 a v současné době již není aktuální. Jako stanoviště pro Expedici 2000 bylo vybráno místo u Hvozdu, v blízkosti osady Bažantnice. Přesto není na škodu si přečíst, jaké možnosti jsme měli na výběr (historické důvody byly zřejmé)…

V současné době se rozhodujeme mezi několika variantami. Uvedu zde všechny, o kterých se uvažovalo i když byly některé již zavrženy.

Prvním místem je opět pozemek hvězdárny v Rokycanech. V původně zamýšleném termínu (přelom července a srpna) je již obsazen, ale pokud by se Expedice přesunula na konec srpna, je možné toto místo použít. Jak jsem již psal, místo se vyznačuje velkým komfortem, zajištěnou pozorovací technikou, elektřinou, vodou a dalším zázemím. Mínusem jsou zhoršené pozorovací podmínky a blízkost města.

Další uvažovaná lokalita byla na chalupě v obci Vranov, poblíž Poběžovic. Chalupa se nachází na Šumavě, v okolí je hodně lesů, kam je možné podnikat procházky. Umístění místa do větší nadmořské výšky spolu s minimálním osvětlením okolních domů zaručuje velmi dobré pozorovací podmínky. Byl by zde zajištěn také značný komfort. Je zde elektřina, voda, sociální zařízení, koupelna, vybavená kuchyň, rádio a televize. Nevýhodou je nemožnost centrálního stravování a hlavně cena. Podle posledních informací by pobyt stál 100 Kč na osobu a den. Vzhledem k tomu, že v objektu je jen 8 lůžek, musel by zbytek spát ve stanech na zahradě a v tom případě je cena velmi vysoká.

Jiné místo nám bylo nabídnuto paní Širokou, bývalou pracovnicí planetária. Jedná se o louku za obcí Dolní Bělá v okrese Plzeň-sever. Ve vzdálenosti cca 200 metrů od stanoviště se nachází budova, odkud by bylo možné brát elektřinu a vodu. Stravování by zajistila paní Široká ve své hospodě, koupání by bylo možné v nedalekém rybníce. Nastává tu však problém, že nebudeme mít zřejmě dostatečný počet stanů. Na přespání by se snad ještě podařilo je sehnat, ale co s technikou? Planetárium mělo pro takovéto případy dva velké stany „hangáry“, kam se všechny tyto věci daly pohodlně poskládat, my však žádné takové nevlastníme. Tento problém bude u všech míst, kde není zajištěna žádná budova. Mezi další nevýhody se dá počítat to, že pozemek je zcela nechráněn na kopci a není tu žádný větší stín, kam by se dalo schovat před Sluncem.

U obce Podmokly se nachází další možná lokalita. Jedná se opět o louku, tentokrát sice u lesa, ale poněkud „utopenou“ v údolí blízko potoka. Obávám se, aby v případě deštivého léta se neopakovala situace z roku 1996, kdy jsme na Bambousku mohli mezi stany pomalu plavat. Na louce se konají letní tábory, je zde menší budova, kde by (snad) měla být dostupná elektřina a voda. Na pozorování by se muselo zřejmě chodit na protější svah, odkud je lepší výhled. Celkově se mi toto místo příliš nezamlouvalo.

Pepík Jíra má také jedno možné místo. Byla by to lokalita u Manětína, kde se konají letní tábory. Bohužel zatím nemám žádné bližší informace, takže nemohu napsat nic konkrétnějšího.

Uvažuje se také o jedné chalupě s kapacitou zhruba 50 míst na Javorné. K dispozici by měla být velká kuchyně a společenská místnost. Vzhledem k tomu, že se jedná o Šumavu, měly by zde být dobré pozorovací podmínky. Cena by neměla přesáhnout 60 Kč na den za osobu.

Poslední kandidát na vhodné místo se nachází u obce Hvozd, opět na Plzni-severu. Toto místo jsem zatím nenavštívil, takže informace mám pouze z doslechu. Bylo by možné využít areál fotbalového hřiště i s jeho zázemím. Je zde několik budov, ve kterých je voda, elektřina a sociální zařízení, pozorovat by se dalo přímo z prostoru travnatého hřiště. V okolí je les a celkově je prý okolí velmi pěkné. Poblíž sice vede silnice, ale ta je údajně velmi málo používaná.

Podle mého názoru není zcela vyloučen ani návrat na stanoviště Skalky u Losiné, i když vagón je již zlikvidován, tudíž by zde nebylo žádné zázemí, voda ani elektřina. Bylo by to jen pro velmi otrlé povahy…

Tento velmi stručný popis nemůže zdaleka obsáhnout všechny výhody a nevýhody jednotlivých míst, jedná se spíše o jejich subjektivní zhodnocení. Navíc některá místa jsem vůbec neviděl, takže bude nutné je navštívit a teprve poté vynést konečný verdikt. Budu rád, když se ke stanovištím vyjádří co nejvíce lidí, aby byl pohled co nejobjektivnější. Možná se to nezdá, ale termín letošní Expedice se pomalu blíží…