Zdecimuje asteroid Apophis v roce 2036 Zemi?

Takový článek jsme si mohli v nedávné době přečíst na zpravodajském serveru www.novinky.cz.

Planetka Apophis (nesoucí dříve provizorní označení 2004 MN4) již několikrát zahýbala světovými médii. Jedná se totiž o tzv. křižič. Těleso, jehož oběžná dráha se kříží s dráhou Země. A protože v tomto století dojde hned k několika velmi těsným průletům okolo Země, přičemž riziko srážky nebylo zatím zcela vyloučeno, jde o objekt, který po právu přitahuje mnoho pozornosti.

Astronomové využili nová pozorování a přepočítali dráhu planetky Apophis. Tyto zpřesněné výsledky naznačují nižší pravděpodobnost jejího nebezpečně blízkého setkání se Zemí v roce 2036.

Planetka Apophis má velikost přibližně dvou a půl fotbalových hřišť. Nová pozorování zpracovali dva specialisté na blízkozemní planetky, Steve Chesley a Paul Chodas z Laboratoře tryskových pohonů (JPL) NASA v kalifornské Pasadeně. Svoje závěry publikovali na setkání Planetárního oddělení Americké astronomické společnosti v Portoriku 8. října loňského roku.

„Apophis je jedním z nebeských těles, které na sebe váže pozornost veřejnosti již od svého objevu v roce 2004. Vylepšené metody výpočtů a nově napozorovaná data naznačují, že pravděpodobnost srážky 13. dubna 2036 klesla z původních 1 : 45 000 na 1 : 250 000.“ prohlásil mimo jiné Steve Chasley.

Počítačový model planetky Apophis

Většina nových dat použitých ke zpřesnění dráhy Apophisu vzešla z pozorování pořízených Davem Tholenem a jeho kolegy z Astronomického ústavu University of Hawaii v Manoe. Tholen pečlivě prozkoumal stovky dříve neuveřejněných snímků z 88palcového dalekohledu Havajské univerzity, umístěného na sopce Mauna Kea.

Tholen provedl vylepšené proměření poloh planetky Apophis na těchto snímcích a díky tomu mohl pánům Chesleymu a Chodasovi poskytnout přesnější sadu dat pro jejich výpočty. Dále byla použita data z 90palcového dalekohledu Stewardovy observatoře na Kitt Peaku v Arizoně a data z radiové observatoře Arecibo na ostrově Portoriko.

Nové informace poskytly náhled na vývoj oběžné dráhy asteroidu Apophis do konce tohoto století. Z dat vyplývá, že dojde k několika dalším blízkým setkáním se Zemí. Jedno z těchto přiblížení nastane v roce 2068 a šance srážky je v tomto okamžiku vypočtena na 1 : 330 000. Stejně jako nebylo možné zpočátku vyloučit možnosti srážky v letech 2029 a 2036 pro nedostatek dat, dá se předpokládat, že i pravděpodobnost blízkého přiblížení v roce 2068 se postupem času sníží tím, jak budeme získávat další data o poloze této planetky.

Nejprve se dokonce myslelo, že Apophis má šanci 2,7 % zasáhnout Zemi v roce 2029. Následná pozorování tohoto tělesa zcela vyloučila při tomto přiblížení možnost srážky se Zemí. Očekává se však, že Apophis prolétne rekordně blízko, ovšem neškodně, kolem Země. V největším přiblížení jej bude dělit od povrchu Země pouhých 30 000 km.

„Zpřesnění dat o oběžné dráze Apophisu posiluje dojem, že bychom se měli na tuto planetku dívat jako na příležitost k úžasným výzkumům a ne jako na něco, co by mohlo děsit.“ Prohlásil Don Yeomans, vedoucí kanceláře Blízkozemních objektů v JPL. „Veřejnost má možnost sledovat, jak postupuje náš průzkum Apophisu a dalších blízkozemních těles na našich webových stránkách Asteroid Watch Web.“

Vědecké předpovídání drah planetek je založeno na fyzikálním modelu sluneční soustavy, který zahrnuje gravitační vlivy Slunce, Měsíce, planet a tří největších planetek.

NASA objevuje a sleduje planetky a komety míjející Zemi jak pomocí pozemních, tak i kosmických dalekohledů. Program sledování blízkozemních objektů, lidově přezdívaný Vesmírná patrola (Spaceguard) tyto objekty objevuje, zařazuje je do podskupin, propočítává jejich dráhy a zjišťuje, zda některé z nich mohou být potenciálně nebezpečné naší planetě.

Bohužel, v současné době čelí tento výzkum snížení dotací na jeho činnost. Doufejme, že to nebude na dlouho a že tato činnost, důležitá pro zvýšení bezpečnosti celé Země, bude moci opět brzy pracovat.

Další informace naleznete na: http://www.jpl.nasa.gov/asteroidwatch