Některé jarní aktivity H+P Plzeň

Den dětí ve ŠtěnovicíchH+P Plzeň se podílela v jarním období na řadě zajímavých aktivit. Kromě již v minulém čísle Zpravodaje zmíněné Bambiriády se uskutečnilo ještě několik zajímavých akcí. V sobotu 15. května se naskytla možnost zúčastnit se již druhé výpravy do oblasti Českobudějovicka za účelem hledání vltavínů (moldavitů), což jsou přírodní tektity. Vltavíny na první pohled vypadají jako nazelenalé sklo od pivních lahví. Jsou průsvitné a mají charakteristickou strukturu povrchu. Nachází se v určitých lokalitách např. na polích v povodí Vltavy.

Členové výpravy navštívili jedno naleziště a díky získanému povolení měli možnost dostat se do jedné z pískoven. V ní a přilehlých polích se pokoušeli nalézt tektity, které mají původ v pádu asi kilometrového kosmického tělesa před 14,5 milióny let na území dnešního Německa. Samotnému hledání předcházel odborný výklad našeho průvodce, pana Prchala, který se hledáním nerostů zabývá a který začátečníkům objasnil, co mají hledat a upřesnil i kde. Po celodenním hledání v úmorném horku se přeci jen většině z nás podařil nějaký ten úlovek. Dva skutečně nádherné exempláře našel náš kolega pan Mucha, který se geologií zabývá již delší dobu. My ostatní jsme se spokojili s několika nevelkými úlomky. Úspěšná akce, připravená ve spolupráci se Západočeskou pobočkou ČAS (ZpČAS), které se zúčastnilo kolem 15 zájemců, skončila až ve večerních hodinách.

Zhruba o týden později, v pondělí 31. května, se H+P Plzeň podílela, tentokrát s Pedagogickou fakultou ZČU v Plzni, na zajištění části programu během vyhodnocení fyzikální a astronomické olympiády. Organizace zde připravila pozorovací techniku a instalovala krátkodobou výstavu o Slunci a projevech jeho aktivity.

Na konci týdne, v sobotu 5. června, opět ve spolupráci se ZpČAS pracovníci a spolupracovníci obou organizací vyjeli do Štěnovic, kde se na místním fotbalovém hřišti odehrával Mezinárodní den dětí. Byla připravena celá řada zajímavých atrakcí: hasiči, parašutisti, kynologové, vystoupení zpěvačky Heidi Janků a další. Hvězdáři se mezi nimi naštěstí neztratili a tvořili výraznou aktivitu. Na ploše měli instalovány nejen astronomické pozorovací přístroje na sledování aktivity ve sluneční fotosféře a chromosféře, ale i další, většinou znalostní atrakce, rozčleněné podle věku dětí.

Pracovníci H+P Plzeň byly také požádáni občanským sdružením Ametyst, aby pomohli při stavbě analematických slunečních hodin v areálu staré školy v Prusínech u Nebílov. Jednalo se hlavně o poskytnutí odborných rad a praktické vyměření číselníku hodin v terénu. Odborná přednáška L. Honzíka přítomným zájemcům osvětlila celkovou problematiku spojenou se stavbou slunečních hodin. Praktickou část přímo v terénu – vytyčení severojižního směru a vyměřování číselníku – připravil O. Trnka.

Poslední z jarních akcí se jmenovala Hravé odpoledne a připravila ji Stanice mladých techniků (SMT) v Plzni, Městský úřad Plzeň 3 a další subjekty. Podobně jako v minulém roce, i letos se pracovníci H+P Plzeň spolupodíleli na zajištění této akce, určené především dětem. Na svém stanovišti ve vnitrobloku za SMT instalovali jeden z astronomických dalekohledů, druhý byl připraven v případě, že by se zlepšilo počasí. To se bohužel nestalo, a tak nebylo možné pozorovat aktivitu Slunce, ale jen značně přiblížené pozemní předměty.

Jaro je již za námi, a tak je nutné, aby se pracovníci připravili na aktivity letní. V létě bude dominovat výprava za astronomickými zařízeními v Německu a Letní astronomické praktikum – Expedice 2010.