Podzimní zájezd do Jindřichova Hradce

Hvězdárna v Jindřichově HradciV sobotu 9. října 2010 se po delší době uskutečnil další autobusový zájezd pořádaný H+P Plzeň. Tentokrát bylo cílem malebné městečko Jindřichův Hradec, kterým prochází pro astronomy důležitý 15. poledník.

Prvním bodem programu se stala návštěva místní hvězdárny, což je malá budova s jedinou pozorovací kopulí, ve které je umístěn starší dalekohled, vyhlídkovými terasami využívanými pro pozorování menšími přístroji, malým přednáškovým sálem a nevelkým zázemím.

Objekt hvězdárny se nachází v sídlišti Hvězdárna, jehož názvy některých ulic skutečně tematicky korespondují (ulice Kosmonautů, Hvězdná, Nušlova apod.). V současné době je objekt hvězdárny již obklopen z velké části sídlištěm, takže samozřejmě pozorovací podmínky a pohled na okolní horizont jsou velmi omezené. Hlavní činností tohoto zařízení proto není odborná pozorovací činnost, ale zejména popularizace astronomie. Samotná budova je rozměrově malá, takže naše výprava se do ní vešla jen stěží. Do pozorovací části bylo nutné výpravu rozdělit na tři skupiny.

Dalším bodem programu byla návštěva místa, kudy údajně prochází 15. poledník. Inkriminované místo se nachází poblíž náměstí Míru u kostela Nanebevzetí Panny Marie. Představuje ho kovový ozdobný pás s nápisy, zasazený do vozovky a tabulka umístěná poblíž. Jak nám již předtím ale prozradili pracovníci hvězdárny, skutečný 15. poledník se však nachází o několik stovek metrů dál. Rovněž směrování poledníku je poněkud jiné, než je pásem prezentováno.
Krýzovy jesličky

Po přestávce na oběd následovala prohlídka Muzea Jindřichohradecka na Balbínově náměstí. V něm si bylo možné prohlédnout různé tematicky odlišné sbírky z oblasti okolo Jindřichova Hradce. Nejatraktivnějším exponátem tohoto muzea, který jsme měli možnost zhlédnout a který nejvíce zaujal, byly známé a nádherné Krýzovy jesličky. Jedná se o vůbec největší lidový mechanický betlém na světě s bohatou figurální výzdobou. Obsahuje totiž neuvěřitelných 1398 figurek lidí a zvířat vyrobených ze dřeva a kašírovací hmoty. Některé z těchto figurek (celkem 133) jsou pohyblivé pomocí táhel důmyslného mechanického zařízení ukrytého v zákulisí mohutného betlému. Ten svými rozměry zabírá celou jednu velkou místnost. Krýzovy jesličky byly stavěny po dobu více jak 60 let punčochářským mistrem Tomášem Krýzou a jsou zapsány i v Guinnessově knize rekordů.

Posledním bodem programu zájezdu byla návštěva a prohlídka zámku Červená Lhota, nacházejícího se asi 20 km od Jindřichova Hradce. Ten je situován v malebné listnaté krajině na skalním ostrohu a je obklopen rybníkem. Původně se jednalo o tvrz, která byla později přestavěna na renesanční zámek, dnes charakteristický červeným nátěrem fasádních zdí. Kolem zámku se nachází i botanicky ceněný zámecký park.

O tom, zda bude zájezdová akce zdařilá, nerozhoduje jen její programová náplň, ale i počasí. To, naštěstí, v době konání zájezdu bylo velmi dobré, a tak lze konstatovat, že se jednalo o akci, která se líbila.