Andromeda (Andromeda, And)

Toto je 29. článek z 54 ze série Souhvězdí a mytologie

AndromedaKrálovna Kasiopeia se vychloubala, že se svou krásou vyrovná mořským nymfám Nereidám. Tím rozhněvala boha všeho vodstva Poseidóna, ten se rozhodl potrestat celou zemi a poslal k jejím břehům příšernou mořskou nestvůru, která dlouho hubila vše živé (inu, za hříchy králů trpívají národy). Zoufalý král Cefeus se obrátil o radu do věštírny. Dozvěděl se však zdrcující věštbu, že jediná pomoc je obětovat svou dceru mořské obludě. Nechal proto přikovat Andromedu na skalnatý útes a čekal, co se bude dít.

Právě v tu dobu se vracel domů hrdina Perseus s useknutou hlavou Medusy. Když spatřil na tvrdé skále nad mořem překrásnou dívku přikovanou za paže a dozvěděl se o jejím hrozném osudu, rozhodl se ji zachránit. Měl však podmínku, že Andromedu dostane za manželku. Když se král i královna dozvěděli, že se našel někdo tak statečný, kdo by v poslední chvilce vyrval jejich dceru smrti, souhlasili a přidali celé království jako věno. Když Perseus v krutém souboji poznal, že obludu nelze mečem přemoci, vytáhl z mošny hlavu Medusy a jakmile ji nestvůra spatřila, zkameněla. Dobro zvítězilo a Cefeus s Kasiopeiou vystrojili nádhernou svatbu.

Andromeda je výrazným podzimním souhvězdím naší oblohy, které lze snadno najít. Vybíhá ze severovýchodního rohu Pegasova čtyřúhelníku směrem k Perseovi. Její tři nejjasnější hvězdy jsou Sirrah (hlava Andromedy), Mirach (pás) a Alamak (její noha). Nahoru od Miracha můžeme vidět za jasné noci světlý mlhavý obláček – známou „mlhovinu“ v Andromedě, přesněji řečeno galaxii M 31.

Navigace v sérii<< Střelec (Sagittarius, Sgr)Zajíc (Lepus, Lep) >>