Holubice (Columba, Col)

Toto je 34. článek z 54 ze série Souhvězdí a mytologie

HolubiceVzhledem k období kdy vzniklo, předpokládá se, že má znázorňovat biblický příběh o potopě světa. Noe tehdy vyslal ze své Archy holubici, aby našla kousek suché země. Holubice se nakonec skutečně vrátila se zelenou ratolestí v zobáčku, což znamenalo, že už vody opadly a potopa je u konce. Od té doby se vyobrazení holubice s ratolestí používá jako symbol smíru.

Podle jiné legendy vycházející z řecké mytologie by mohlo souhvězdí představovat holubici, kterou vypustili námořníci ze své lodě Argó, aby prolétla mezi pohyblivými skalami Symplégadami v Bosporu. Díky tomu loď bezpečně proplula do Černého moře a Iásón s argonauty dopluli do Kolchidy pro zlaté rouno.

Holubice je souhvězdí jižní oblohy, rozkládá se jižně od Zajíce a Velkého psa v sousedství nad Lodní zádí. Ve střední Evropě vychází jen nízko nad obzorem a v našich zeměpisných šířkách z ní vidíme jen část. Z jižní Evropy je již pozorovatelná celá. Dvě nejjasnější hvězdy alfa a beta Columbae byly pokládány za posly dobrých zpráv (Dobří poslové).

Navigace v sérii<< Kozoroh (Capricornus, Cap)Kompas (Pyxis, Pyx) >>