Vznik ramen Galaxie

Podle nejnovějších počítačových simulací astronomů z University of California v Irvine mají ramena Galaxie (Mléčné dráhy) původ ve srážce s trpasličí galaxií Sagittarius (Sgr I Dwarf).

Nejedná se ovšem o nový koncept vzniku ramen, již předchozí pozorování pohybů hvězd ukázala, že v minulosti zřejmě proběhly dvě srážky. Jenže studie se obvykle soustředily na to, jak tyto děje ovlivnily zmíněnou trpasličí galaxii, kdežto tento nový výzkum se věnuje vlivům na Galaxii. To vrhá nové světlo na dávnou otázku, jak tyto hvězdné systémy přicházejí ke svým tvarům.
Počítačová simulace působení obou galaxiíGalaxie Sagittarius zpočátku obsahovala temnou hmotu, hypotetickou neviditelnou hmotu, jejíž existence se uvažuje na základě gravitačního působení na okolí. Když narazila do Galaxie, předala jí až 90 % této temné hmoty. To přineslo nestabilitu do plochého disku Galaxie a hvězdy se uspořádaly do dlouhých výběžků, které se se časem kvůli rotaci postupně seskupily do nám známých spirálních ramen.Trpasličí galaxie Sagittarius má průměr 10 000 ly (pro srovnání – Galaxie jej má 10x větší) a byla objevena v roce 1994 na polární dráze kolem Galaxie, přičemž na své orbitě se dostane až 50 000 ly od jádra Galaxie.

Temná hmota byla nezbytně nutná ke vzniku ramen, neboť ta představovala 100x více hmoty, než byla samotná hmotnost hvězd této trpasličí galaxie. Nebýt jí, dopad srážky by byl zanedbatelný.

Spirální struktura byla znatelná až miliardu let po první srážce, ačkoliv tvorba ramen začala okamžitě. Druhá kolize nebyla již tak dramatická, což zapříčinila ztráta temné hmoty při předchozím střetnutí.

Galaxie Sagittarius prolétla diskem Mléčné dráhy dvakrát, a sice před 1900 a 900 miliony lety. Zdá se, že do deseti miliónů let dojde ještě ke srážce třetí, která však bude ještě méně výrazná nežli ta předchozí.

Existuje podezření, že velká část spirálních galaxií v našem okolí byla do svého tvaru narušena právě menšími souputníky, které se slučovaly s většími systémy hvězd.

Možná, že budoucí úsilí nám umožní lépe poznat, zda konkrétní spirální galaxie byly ovlivněny podobnými střety, nebo zda je pravděpodobnější, že se tak vyvinuly samostatně. Doufejme, že studium vzájemného působení trpasličí galaxie Sagittarius a Galaxie nám pomůže v tom, kam zaměřit další výzkum v oblasti blízkých galaxií.