Dny vědy a techniky v ulicích 2011

Polovina září je již tradiční termín pro konání akce Dny vědy a techniky. Jde o akci, která nejen že slouží jako den otevřených dveří pro zejména technicky zaměřené fakulty Západočeské Univerzity, ale také jako příležitost pro popularizaci vědy a techniky pod volnou oblohou. Letošní Dny vědy probíhaly od 12. do 17. září, přičemž venkovní exhibice byla připravena na poslední dva dny, tedy pátek 16. a sobotu 17. září 2011.

Expozice Hvězdárny a planetária Plzeň byla opět umístěna v Šafaříkových sadech před vchodem do Západočeského muzea. Současně zde byly také expozice Hvězdárny v Rokycanech, Západočeské pobočky České astronomické společnosti a oddělení fyziky Pedagogické fakulty ZČU.

VATVU_2011Vzhledem k letošnímu konci provozu amerických raketoplánů jsme v našem stanu připravili pro návštěvníky rozsáhlou výstavu o raketoplánech, doplněnou několika statickými modely, dále skládanky s tematikou raketoplánu, letů do kosmu a vesmíru obecně. Obzvláště ti mladší si často chtěli vyzkoušet svoji šikovnost a koordinaci pohybů na „kosmonavigátoru“. Velkoplošná obrazovka při dobrém počasí zobrazovala sluneční chromosféru, živě snímanou kamerkou v chromosférickém dalekohledu před stanem. V případě, že se zhoršilo počasí a snímat Slunce nebylo možné, přepínala se projekce na simulaci letu raketoplánu na oběžné dráze okolo Země.

Před stanem pak byla široká nabídka vystřihovánek a papírových skládaček pro nejmenší. Zájemci se zde také mohli pokochat pohledem na sluneční disk v astronomických dalekohledech. V pátek bylo možné se podívat jak do dalekohledu fotosférického, tak i do chromosférického. V sobotu byl chromosférický dalekohled nahrazen menším přístrojem pro pozorování pozemních cílů v okolí, protože předpověď počasí nenasvědčovala tomu, že by tento den bylo soustavnější pozorování Slunce možné. Počasí se však během dne až překvapivě vybralo, a tak v pozdějších hodinách byl malý chromosférický dalekohled Lunt, původně určený pro snímání přes kameru osazen okulárem a použit pro přímé pozorování chromosféry.

Souhrnnou přednášku o raketoplánech a jejich významu pro kosmonautiku pronesl v pátek odpoledne ředitel H+P Lumír Honzík v přednáškovém stanu na náměstí Republiky.

V součinnosti se Západočeskou pobočkou České astronomické společnosti jsme každou hodinu pořádali raketové představení: odpalování modelu rakety na tuhé pohonné hmoty, doplněné o starty vodních raket a exploze dusíkových bomb – plastových lahví plněných trochou tekutého dusíku, jež se při zahřívání rozpíná natolik, že láhev, v níž je uzavřen, po chvíli exploduje. O modely raket se starala H+P Plzeň, zatímco vodní rakety a dusíkové lahve měla na starosti ZpČAS.

Ačkoli za letošní dva dny Vědy v ulicích byla poněkud nižší návštěvnost než v předchozích letech, můžeme s klidem říci, že se akce vydařila. I přes převážně pesimistické předpovědi počasí se po oba dny pozorovalo a náš největší strašák – déšť nakonec nedorazil.