Podzimní pozorovací víkend

Ve dnech od 27. do 30. října 2011 se uskutečnil na rokycanské hvězdárně již tradiční pozorovací víkend pořádaný Hvězdárnou a planetáriem v Plzni. Akce oficiálně začala v podvečerních hodinách ve čtvrtek 27. října a účast na ní byla již od prvního dne velmi hojná. Kromě několika zaměstnanců H+P Plzeň se totiž v prostorách hvězdárny objevila i celá řada nových mladých pozorovatelů z astronomických kroužků. Společně s účastníky byla na hvězdárnu přivezena i astronomická technika určená k pozorování oblohy. Bohužel, počasí nám první večer nepřálo, a tak byl večer zaplněn především prohlídkou hvězdárny a jejích výstavních prostor či sledováním zajímavých kosmonautických videí na internetu. Na promítacím plátně přednáškového sálu jsme shlédli například video startu Apolla 11 na Měsíc nebo starty několika amerických raketoplánů.

Společný snímek účastníků víkendu

V pátek se v dopoledních hodinách uskutečnila přednáška ředitele Lumíra Honzíka o raketoplánech a na oběd jsme se jako již tradičně vydali do restaurace Bílý lev blízko náměstí. V odpoledních hodinách pak v souvislosti se Dnem krajů proběhl na hvězdárně Den otevřených dveří pro širokou veřejnost, který jsme pomáhali s pracovníky rokycanské hvězdárny koordinovat. Dokonce se v průběhu odpoledne na několik chvil i vyjasnilo, a tak bylo možné několika desítkám návštěvníků ukázat i Slunce se zajímavými skvrnami a protuberancemi. Obloha zůstala polojasná až do podvečerních hodin, avšak tento stav déle nevydržel a obloha se opět postupně zatáhla nízkou oblačností. Ani druhá noc pozorovacího víkendu tedy nebyla úspěšná.

Na sobotní den byl v plánu výlet do Prahy, kde nás čekalo promítání filmu Letecké legendy ve 3D v kině IMAX. Hlavní děj filmu se sice neodehrával v prostředí kosmonautiky, zato jsme měli možnost nahlédnout „pod pokličku“ výroby nejmodernějšího dopravního letadla firmy Boeing. Po chutném obědě jsme se všemi možnými prostředky pražské městské hromadné dopravy přesunuli do leteckého muzea v Praze-Kbelích, kde byla možnost prohlédnout si vedle vojenských, dopravních, stíhacích letounů či velkého množství helikoptér i kabinu přistávacího modulu Sojuz 28 první mezinárodní mise Vladimíra RemkaAlexeje Gubareva.

Sobotní večer byl opět ve znamení inverze, a tak se na hvězdárně promítala krátká videa s astronomickou a kosmonautickou tematikou. Nedělní dopoledne se neslo ve znamení úklidu a balení, po kterém se všichni z nás rozprchli zpět do svých domovů.