Pozvánka na Letní astronomické praktikum 2012

Podobně jako v minulých letech i letos H+P Plzeň připravuje na období hlavních školních prázdnin již tradiční pozorovací akci Letní astronomické praktikum – Expedice 2012, které navazuje na celoroční činnost astronomických kroužků.

Praktikum proběhne v měsíci srpnu. Začátek praktika je naplánován na pondělí 6. srpna odpoledne (v 17:00 hod.). Konec je stanoven na neděli 19. srpna v dopoledních hodinách. Místem je opět již osvědčený sportovní fotbalový areál v Bažantnici u obce Hvozd (okres Plzeň – sever), který poskytuje potřebné celkové zázemí pro tento typ akce. Organizační zajištění, technické vybavení, pozorovací techniku a dopravu techniky bude zajišťovat H+P Plzeň. Podmínky pro pobyt jsou podobné jako v minulých letech. Ubytování bude opět ve vlastních stanech. K dispozici opět budou skladové prostory, elektřina a teplá i studená voda. Cena by měla být podobná jako v minulém roce.

Letní pozorovací praktikum je určeno zejména pro začínající mladé zájemce o pozorovací astronomii, a pro pozorovatele, kteří se podílejí na pozorovacích výsledcích během celého roku. Základ by měli tvořit členové H+P Plzeň, ZpČAS, Hvězdárny v Rokycanech a mladí zájemci z celé oblasti západních Čech.

Pozorovatele mohou použít vlastní pozorovací techniku nebo mohou využít techniku připravenou. Je nutné ovšem upozornit na omezení u některých typů dalekohledů, kde není možná samostatná práce bez patřičného odborného zaškolení a odborného dozoru. Umožnění práce na těchto přístrojích je plně v kompetenci organizátorů expedice. Přednost budou mít pozorovatelé, kteří přijdou se zpracovaným a připraveným pozorovacím programem.