Sir Patrick Moore – nedožité výročí

V letošním roce by dne 4. března oslavil kulaté 90. narozeniny britský amatérský astronom, spisovatel a moderátor, Sir Patrick Moore. Tohoto životního milníku se ale již bohužel nedožil, neboť zemřel o pár měsíců dříve, a sice 9. prosince loňského roku.

Proslul jako dlouholetý komentátor pořadu BBC s názvem „The Sky at Night„, který uváděl každý měsíc dlouhých 55 let, tedy již od roku 1957. A pouze jedinkrát vynechal epizodu svého pořadu ze zdravotních důvodů. Není divu, že se jedná vůbec o nejdéle běžící televizní pořad s jedním moderátorem, a patří mu za to zápis v Guinessově knize rekordů. Lze mu přičíst podobnou úlohu ve společnosti, jako měl Carl Sagan v USA nebo má Jiří Grygar u nás v České republice.

Teprve šestnáctiletý Patrick se již účastnil 2. světové války v Královském letectvu (RAF) poté, co zalhal o svém skutečném věku. S válkou je spojena i smutná událost z jeho osobního života, kdy v roce 1943 přišla o život jeho snoubenka. Nikdy se neoženil a prohlásil, že druhá nejlepší není dost dobrá. Říkalo se však o něm, že je ženat s Měsícem.

Ten byl skutečně jeho celoživotní láskou a hlavním objektem zájmu. Jeho mapy používali jak Sověti ve svém programu výzkumu Měsíce, tak Američani před lety Apollo. Popularizační činnost se neomezila jen na televizní pořad, napsal přes 60 knih o astronomii. Jeho první, vydaná roku 1953, nese název „Patrick Moore on the Moon“, což opět odkazuje na zálibu v naší jediné přirozené družici. Kromě toho psal i sci-fi romány – pochopitelně z kosmického prostředí. Počet všech knih, nesoucích jeho jméno, včetně všech edicí a dotisků přesahuje odhadem číslovku 1 000.

V televizi se poprvé objevil ještě před uvedením jeho slavné série dokumentů, a to když v televizní debatě skepticky vystupoval proti patrick moorepříznivcům konspiračních teorií ohledně fenoménu UFO. Jistě nepřekvapí ani to, že na BBC komentoval všechny lety k Měsíci s lidskou posádkou od mise Apollo 8. Mezi mnoha dalšími televizními výstupy je z českého pohledu zajímavý dokument o , která, jak už název napovídá, byla objevena českým astronomem Lubošem Kohoutkem.

Sir Patrick Moore zastával během svého života mnoho postů. Již od roku 1945 byl členem Královské astronomické společnosti, později pak předsedou Britské astronomické společnosti či spolku určeného amatérským pozorovatelům, z nichž sám vzešel. V roce 2002 mu byla předána cena Britské filmové akademie BAFTA a rok předtím byl pasován na rytíře za vynikající služby v oblastech popularizace vědy a televizního vysílání.

Mimo astronomické záležitosti se veřejně vyjadřoval i k politice. Byl znám pro svůj konzervatismus a jako odpůrce Evropské unie. Neodpustil si ani kritiku politiky G. W. Bushe po zahájení války v Iráku. Odmítal, že by inteligentní bytosti proti sobě mohli bojovat způsobem, jakým to děláme. Ostře vystupoval i proti náplni vysílacího času BBC, který byl podle něj zkažen ženami, čímž měl na mysli nespočet telenovel, pořadů o vaření či kvízů. Lidi s výroky typu: „Vesmírný výzkum je vyhazování peněz, protože jsou mnohem důležitější věci.“ prohlásil za idioty. Neuznával zabíjení pro zábavu (podporoval zákaz tradičních honů na lišku), krvavé sporty ani trest smrti. Tajemstvím nebyl ani jeho vřelý vztah ke kočkám, bez nichž si nedokázal představit domácnost. Věnoval se rovněž kriketu a hudbě, sám hrál na klavír a xylofon, se kterým absolvoval i několikero vystoupení.

Stejně jako mnoho jiných moderátorů z této ostrovní země zaujímal publikum neotřelým a typicky britským projevem, který navíc doplňoval svou snadno zapamatovatelnou o monokl obohacenou tváří. Kromě toho, že zvýšil všeobecné povědomí o světě, kde žijeme, tak bez pochyb zapálil pro astronomii i mnoho lidí, kteří by si k ní jinak cestu nenašli.