Středa ve středu Evropy

Tvrdí se, že Česká republika leží v samém středu Evropy. Je to pravda nebo není? Toť otázka. Kde se vlastně střed Evropy nachází? Na tuto otázku není jednoduchá odpověď. Záleží, jaký střed máme přesně na mysli a co do něj započítáme. Je tedy závislá na definici. To ale ponechme nyní stranou. Téma, kde vlastně leží střed Evropy a kolik středů máme, by zasloužilo samostatný článek a zřejmě se k němu někdy vrátíme. Co ale víme určitě, že jeden ze středů Evropy, nacházející se relativně blízko Plzně, je umístěn do oblasti Slavkovského lesa, nedaleko kopce Dyleň, jen několik metrů za státní hranicí s Německem.

A právě k tomuto středu Evropy se ve středu 1. května 2013 vypravila skupinka několika členů Západočeské pobočky ČAS a astronomického kroužku Hvězdárny a planetária Plzeň. Cílem bylo být ve středu (den) v jednom z geometrických středů Evropy. Jednalo se již o druhou výpravu do středu Evropy. Ta prvá se uskutečnila již před několika lety, konkrétně 1. května 1996.

Skupinový snímek ve středu Evropy

Putování začalo na Hlavním nádraží, kde byl sraz. Účastníci nastoupili do vlaku jedoucího do Chebu. Museli nejprve rychlíkem dojet do Chebu a pak se osobním vlakem vrátit do Dolního Žandova, odkud začala pěší asi dvacetikilometrová trasa a kde se přidali další dva účastníci z Toužimi. Trasa v tomto úseku postupně nastoupávala do stále strmějšího kopce převážně lesnatou krajinou. Na vrcholu Dyleně na nás již čekali další účastníci, kteří se dopravili jiným způsobem. Rozhledna na vrcholu Dyleň je běžně nepřístupná, což ale nevadilo, neboť celý vrchol byl stejně v mlze. Další trasa vedla z kopce směrem ke státní hranici s Německem. Střed Evropy se nachází jen několik metrů od státní hranice a je vyznačen kamenným patníkem s nápisem Mittelpunkt Europas a instalovanou informační deskou. Podle staré legendy byl v této oblasti zeměpisný střed Evropy vyhlášen už v roce 1813 Napoleonem. Zde celá, asi dvacetičlenná skupina, pobyla delší dobu. Cesta zpět pokračovala zprvu opět lesem a převážně z kopce.

Další naší zastávkou byla malá obec Vysoká, kde je zajímavá architektonická památka pobořeného pozdně románského kostela z poloviny 13. století. Z kostela se zachovala kostelní věž a obvodové zdivo. Střecha nad lodí však chybí. Po jeho prohlídce se část účastníků zase rozloučila a pokračovala po vlastní trase. Zbytek skupiny pěšky pokračoval divokou krajinou, až na nádražní stanici Lázně Kynžvart, odkud odjel novou motorovou soupravou typu Shark do Plzně. Výprava se i díky počasí zdařila a tak je možné zauvažovat třeba i o návštěvě zase jiného středu Evropy někdy v budoucnosti.