Jak vypadá Země ze Saturnu?

V pátek 19. 7. 2013 ve 23:27 našeho času jste se zúčastnili hromadného fotografování. Že o tom nevíte? Fotografem byla sonda Cassini, jejíž objektiv byl umístěný 1,4 miliardy kilometrů daleko. Cassini je totiž sonda, jež obíhá již od roku 2004 kolem planety Saturn. Do zorného pole se tedy bez problémů vejde celá planeta Země. Máte strach, že jste mrkli, nebo jste měli oči úplně zavřené? Nevadí. Vzdálenost mezi Zemí a Saturnem je tak obrovská, že Země na fotografii vypadá jen jako světle modrá tečka.

zeme_saturn

Dalším problémem takového focení je čas, který světlo potřebuje k doputování od Země k objektivu fotoaparátu. Lidstvo na Saturn zamávalo ve 23:27 středoevropského letního času, ovšem k Saturnu letěla tato světelná informace celých 80 minut. Takže spoušť fotoaparátu cvakla v době, kdy jste už velmi pravděpodobně byli v posteli.

Mávat jste mohli těsně k jihozápadnímu obzoru, kam se v tu dobu Saturn z našich zeměpisných souřadnic promítal. Pokud jste si v tu dobu užívali dovolenou v lokalitách, kde se Saturn nacházel pod obzorem, tak bohužel na fotografii nejste. Země má však na fotografii velikost přibližně jednoho pixelu, takže vás nemusí mrzet, že jste toto focení prošvihli.

Na webu http://saturn.jpl.nasa.gov/news/waveatsaturn/certificate/ můžete dokonce získat certifikát účasti v iniciativě „Wave at Saturn“, což by šlo do češtiny volně přeložit jako „Mávání na Saturn“.

A k čemu to celé je? Kromě toho, že má takový obrázek značnou symbolickou a estetickou hodnotu, má však fotografie i vědecký přínos. Pomůže nám totiž zjistit, co za informace můžeme zjišťovat například z pozorování exoplanet, kde také nejsme schopni vidět detaily povrchu.