Velmi jasný meteor nad kanadskou provincií Alberta

Toto je 27. článek z 32 ze série Zajímavosti o meteorech

Snímky bolidu z policejní kamery

Byl sobotní večer 21. září 2013 a dva konstáblové Královské kanadské jízdní policie Josh Stachow a Kyle Ash jeli v provincii Alberta po silnici č. 35 k dopravní nehodě. Měli nahlášeno, že jeden řidič svým vozem srazil černého medvěda. Bylo necelých pět minut po půl desáté hodině místního času, když byli v blízkosti osady Hawk Hills, přibližně 20 kilometrů severně od městečka Manning. V tu chvíli se stalo něco zcela neočekávaného. Tmavá a zatažená obloha se náhle rozjasnila a nakrátko bylo okolí ozářeno takovým světlem, jako by byl den. Způsobil to mimořádně jasný objekt, které prolétl mezi mraky. Celý jev trval jen pár sekund, pak těleso zhaslo a nebe opět potemnělo. Stachow událost popsal slovy: „Už jsem viděl ,padající hvězdy‘, ale nikdy předtím nic podobného. Bylo jasněji a jasněji a najednou se na nebi objevil obrovský meteor. V tu chvíli jsem nevěděl, co se děje.“ Ani jeden z konstáblů nezaznamenal žádný zvuk, který by jev provázel.

Jev samozřejmě spatřilo více lidí, hlášení přišla například z okolí města Grande Prairie. O absenci zvukového projevu se zmínil i další svědek, Paul Phillips. Tvrdil, že jev trval asi čtyři sekundy a jas byl větší než od Měsíce v úplňku. Také prohlásil, že za tělesem byly vidět plameny, kouřová stopa a jeho výšku odhadl na méně než 300 metrů. Je však jasné, že u objektů na obloze se vzdálenost spolehlivě určit nedá, takže tento údaj je silně podceněn. Meteory se ve skutečnosti pohybují ve výškách řádově desítky kilometrů nad zemským povrchem. Další svědci si všimli barvy a udávali ji žlutou, oranžovou či zelenou. Délku trvání jevu pozorovatelé odhadovali od čtyř do deseti sekund.

Že se jednalo o průnik větší části meziplanetární hmoty do zemské atmosféry, potvrdil Frank Florian, odborník na meteory ze Světa vědy TELUS (TELUS World of Science) v Edmontonu. Zároveň dodal, že to zřejmě byl osamocený kus, který nepatřil k žádnému meteorickému roji. Florian žádá všechny svědky, aby poskytli informace o pozorovaném jevu Světu vědy TELUS. Není totiž vyloučeno, že zbytky tělesa dopadly na zemský povrch a vědci by se pokusili na základě získaných údajů najít oblast možného dopadu.

Použité zdroje:

Navigace v sérii<< Vylovena hlavní část Čeljabinského meteoruNad Ruskem explodoval bolid, způsobil velké škody >>