Vědci nalezli mateřské těleso Čeljabinského meteoritu

Toto je 25. článek z 32 ze série Zajímavosti o meteorech

celjabinsk2Prvotní dráha Čeljabinského tělesa byla vypočítána už v únoru a to zejména díky tomu, že průlet bolidu zachytila řada kamer. Aby ji bylo možné určit přesněji, bylo nutné tato videa co nejlépe zkalibrovat. V praxi to znamenalo najít místa, kde tehdy kamery stály a pořídit odtud snímek noční oblohy. Podařilo se to v patnácti případech a na základě toho byla dráha spočítána znovu. Do výpočtu bylo navíc zahrnuto i drobení původního tělesa na menší kusy, dráhy jednotlivých fragmentů a zakřivení dráhy, způsobené zemskou přitažlivostí.

Brzdění bolidu a jeho světelnou křivku podrobně analyzoval Dr. Jiří Borovička z Astronomického ústavu AV ČR. Upřesňující údaje k rozpadu poskytly také údaje o zvukových vlnách, které zkoumali Dr. Pavel Kalenda z Ústavu struktury a mechaniky hornin AV ČR a Dr. Peter Brown z University of Western Ontario v Kanadě. Ukázalo se, že těleso, které 15. února 2013 proniklo do zemské atmosféry, byla planetka o velikosti 19 metrů a hmotnosti 12 000 tun, která se skládala z poměrně křehkého materiálu. Její rozpad začal ve výšce asi 45 km nad zemí a již o 15 km níže bylo 95 % hmoty rozdrobeno na malé části nebo dokonce prach. Zbytek tělesa tvořily fragmenty o velikostech kolem několika metrů. Ani ty však až na jednu výjimku další průlet atmosférou nevydržely a ve výšce mezi 20-25 km se rozpadly na menší části. Na zemský povrch tak sice dopadlo velké množství meteoritů, ale jednalo se jen o malá tělesa. Zachovala se jen jedna velká část, která dopadla do jezera Čebarkul, kde vytvořila kráter o průměru osm metrů. Tento fragment o hmotnosti přes půl tuny byl vyloven 16. října 2013.

Jako nejzajímavější se ukázal fakt, že zpřesněná dráha Čeljabinského tělesa je velmi podobná dráze jedné blízkozemní planetky. Její průměr je odhadován na více než dva kilometry a má označení 86039 (1999 NC43). Možnost, že by se jednalo pouze o shodu náhod, se jeví jako velmi nepravděpodobná a byla vyčíslena poměrem 1 : 10 000 (0,01 %). Je tedy téměř jisté, že tato dvě tělesa dříve tvořila jeden celek a byla od sebe oddělena při nějaké kolizi, která se zřejmě odehrála – podle astronomických měřítek – v poměrně nedávné době. Není ani vyloučeno, že při srážce mohlo vzniknout takových těles více a ta se nyní pohybují po podobných drahách. V pátrání po nich se bude dále pokračovat.

Použitý zdroj:

Navigace v sérii<< Sedmiletého chlapce údajně zasáhl meteoritVylovena hlavní část Čeljabinského meteoru >>