Přednáška Petra Kulhánka o Higgsově bosonu měla premiéru v Plzni

Čím bylo letošní udělení Nobelovy ceny za fyziku výjimečné? Higgsova částice, či Higgsův boson, jehož existenci předpověděl Peter HiggsFrançois Englert již v roce 1964, čekala na své objevení ze všech částic nejdéle. Její objev ve švýcarském CERNu byl oznámen až 4.července 2012. Výčet všech NEJ  při udělování Nobelovy ceny za fyziku  byl vskutku zajímavý a letošní cena za objev Higgsova mechanismu jej tak rozšířila.

standardni_model1
Standardní model

Čím je tato částice, někdy označovaná jako „božská” tak výjimečná? Vysvětlení je prosté: doplňuje stávající systém  elementárních částic ve standardním modelu. Je pojítkem, které do systému zapadne jako chybějící kolečko od hodinek. Vysvětlit chování některých elementárních částic nebývá zrovna jednoduché. To platí i pro Higgsovu částici. Přesto se podařilo najít způsob, jak její chování vysvětlit i těm, co z hodin fyziky mnohé zapomněli. Příběh  o výběrčím daní, jak se animace vysvětlující chování Higgsova bosonu nazývá, byl příjemným zpestřením přednášky. Po jeho promítnutí pochopil chování částice, která byla aktérem letošní Nobelovy ceny za fyziku asi každý v sále, navíc s úsměvem. Úsměv

Šťastný Peter Higgs po udělení Nobelovy ceny zapózoval novinářům
Šťastný Peter Higgs po udělení Nobelovy ceny zapózoval novinářům

na tváři měl i Peter Higgs, který se po jejím objevení dočkal i nejvyššího vědeckého ocenění. Není divu, že pak radostně pózoval novinářům zahalen v modrém závěsu.

Dnes 6. prosince 2013 začíná Nobelův týden, během kterého se do Stockholmu sjedou všichni laueráti k převzetí letošních Nobelových cen. Přednášky lauerátů i slavnostní ceremoniál můžete sledovat v přímém přenosu na internetu na oficiálních stránkách Nobelovy ceny www.nobelprize.org .

S jakou přednáškou přijede do Plzně profesor Petr Kulhánek příště? Necháme se překvapit, ale  určitě to bude stát za to, tak si ji nenechte ujít.

Prof. RNDr. Petr KULHÁNEK, CSc. je popularizátor fyziky, astrofyziky a astronomie a zakladatel sdružení Aldebaran Group for Astrophysics. Již od dob svých studií spolupracuje se Štefánikovou hvězdárnou v Praze. V roce 2010 mu Česká astronomická společnost udělila cenu Littera Astronomica za významný příspěvek k popularizaci astronomie v Česku. Je autorem nebo spoluautorem více než 100 prací ve vědeckých časopisech a vystoupení na mezinárodních konferencích a spoluautorem několika knih.

Odkazy:

Příběh  o výběrčím daní – animovaný film vysvětlující chování Higgsovy částice  v Higgsově poli

Peter HiggsFrançois Englert – nositelé Nobelovy ceny za fyziku v roce 2013 oceněni za objev Higgsova mechanismu