Sezóna pozorování pro veřejnost začíná

SylvanZajímáte se o vesmír, či si jen chcete na chvíli oddechnout od každodenního shonu a starostí? Přijďte a pokochejte se pohledem na aktuálně viditelné planety, na měsíční krajinu modelovanou krátery, či na kulové i otevřené hvězdokupy, dvojhvězdy a další objekty vzdáleného vesmíru. To vše v kvalitních dalekohledech, umožňujících komfortní pohled a široké zorné pole. Za vhodných podmínek pak budete moci spatřit i některé slabší objekty pomocí astronomické kamery, která díky své vysoké citlivosti může odhalit i mlhoviny a galaxie, které by prosté oko na přesvětlené obloze nespatřilo.

Proč se vždy pozoruje, když je Měsíc v první čtvrti? Právě proto, že v přesvětleném městě je pro naše dalekohledy Měsíc nejsnáze dostupný a nejvýraznější kosmický objekt. Jeho pozorování je nejlepší, právě když je nasvětlen bočními paprsky. V oblastech hranice mezi osvětlenou a neosvětlenou částí Měsíce jsou díky šikmým paprskům velmi výrazné i drobné nerovnosti, neboť vrhají dlouhé stíny a celý Měsíc díky tomu působí velmi plasticky. Někdy jsou během chvíle dokonce vidět změny nasvětlení měsíční krajiny. Navíc Měsíc v první čtvrti bývá večer již vysoko nad jižním obzorem a je proto snadno pozorovatelný.

Neukážeme Vám sice „zelené mužíčky“ na Marsu, ani slavnou americkou vlajku na Měsíci, ale za to je prohlídka objektů doplněna odborným výkladem, při kterém se nemusíte bát zeptat na věci, které vás zajímají. Dozvíte se tak nejen, co představuje cesta na Měsíc, ale také jak se orientovat na obloze a mnoho dalších zajímavostí.

A kolik Vás bude taková návštěva stát? Nic, jen trochu Vašeho času. Proto neváhejte a využijte našich služeb.

Ani kvalitní optika našich dalekohledů však nedokáže prohlédnout skrz oblačnost. Proto se pozorování mohou uskutečnit pouze při bezoblačné obloze. Sledujte náš web na adrese www.hvezdarnaplzen.cz pro bližší informace. Každá plánovaná pozorovací akce je zde uvedena v kalendáři a podle toho, zda se bude vyjíždět, či se pozorování pro nepřízeň počasí ruší, se akce označí příslušnou barvou jako na semaforu. Oranžová pak značí, že dosud nebylo rozhodnuto. Při složitější meteorologické situaci dochází k rozhodnutí až poměrně krátce před samotným pozorováním. Vždy však nejpozději hodinu před začátkem pozorování. Pro jistotu proto vždy před odchodem na pozorování zkontrolujte informaci na našem webu.