Aktuální noční obloha v květnu 2014

Tři jasné hvězdy: Regulus v souhvězdí Lva, Spika v souhvězdí Panny a načervenalý Arkturus v souhvězdí Pastýře vykreslují na obloze poměrně výrazný jarní trojúhelník, který slouží pro orientaci.

Z planet je možné spatřit ve večerních hodinách nízko nad západním obzorem největší planetu Sluneční soustavy Jupiter. Ta se nachází v souhvězdí Blíženců, a proto spolu s nimi nejpozději kolem půlnoci zapadne. Další z výrazných planet je načervenalý Mars. Ten se v květnu bude pohybovat v souhvězdí Panny, nedaleko od výraznější hvězdy γ Vir (Porrima). Po setmění lze Mars spatřit nad jižním obzorem. V průběhu noci se přesouvá k západu a v druhé polovině noci zapadá. Krátce po setmění vychází nad obzor další výrazná planeta Saturn, která 10. května prochází opozicí, tedy kdy Země leží na spojnici Slunce-Saturn. Jedná se tedy o polohu, kdy jsou k sobě Saturn a Země na svých orbitách nejblíže. Najdeme ji v nepříliš výrazném souhvězdí Váhy nízko nad obzorem. Největší výšky pak dosahuje po půlnoci, kdy je nad jihem a kdy ji lze také nejlépe pozorovat. V ranních hodinách je možné spatřit nízko nad východním obzorem Venuši jako Jitřenku.

V květnu budou viditelné i některé konjunkce. V neděli 4. května ihned po setmění se bude Měsíc nacházet skoro uprostřed mezi dvěma jasnými objekty na obloze, se kterými bude tvořit téměř přímku. Napravo se bude nacházet výrazná planeta Jupiter, nalevo jasná hvězda Procyon ze souhvězdí Malého psa. Měsíc bude ve fázi před první čtvrtí. Podobná situace nastane o několik dní později 11. května. Tentokrát se Měsíc dostane mezi planetu Mars a hvězdu Spiku, což je nejjasnější hvězda v Panně (α Vir). Měsíc bude trochu níže a jeho fáze bude krátce před úplňkem. O tři dny později se úplňkový Měsíc přiblíží k Saturnu.

Na konci května je pak očekáván nový meterorický roj způsobený periodickou kometou kometou 209P/LINEAR, jehož maximum však v ČR vychází na denní oblohu, tudíž jej nelze pozorovat.

Viditelné planety a další nebeské objekty si můžete prohlédnout v dalekohledu na našem veřejném pozorování.

[box style=“rounded“ border=“full“]Nadcházející veřejná pozorování[/box]