Asterismy 2 – Rys

Toto je 3. článek z 12 ze série Asterismy

Rys - planekNa rozdíl od rychlé a mrštné kočkovité šelmy, na jejímž „území“ se v dnešním díle pohybujeme, první z asterismů zobrazuje živočicha spíše pomalého a neohrabaného. Jedná se o Želvu, kterou najdete přibližně pět stupňů „západně“ od hvězdy α Lyn. Také máte problém vybavit si, která hvězda to vlastně je? Najdete ji poměrně snadno. Tvoří třetí vrchol téměř rovnostranného trojúhelníku s předními a zadními „tlapami“ Velké medvědice. Přesné souřadnice želvy jsou: RA 08h 54m, DE +35º 00´. Při výběru dalekohledu pro její vyhledání pamatujte na to, že se jedná o objekt s velikostí přibližně 75 úhlových minut složený z hvězd deváté až jedenácté magnitudy. Na připojené mapce je sever „dole“. V této poloze můžeme Želvu pozorovat v době, kdy u nás prochází kolem zenitu.

Druhým „zvířecím“ asterismem v souhvězdí Rysa je Píďalka. Její nalezení je ještě jednodušší než u želvy, od které leží necelé tři stupně „severovýchodně“. Její součástí je totiž třetí hvězda v těle Rysa, pokud postupujeme od α Lyn směrem „nahoru“. Nezaměnitelný tvar tohoto drobného živočicha složený z hvězd čtvrté až desáté magnitudy o velikosti zhruba 40 úhlových minutRys - tvar určitě nepřehlédnete na souřadnicích RA 09h 06m, DE +38º 27´.

Třetím asterismem v souhvězdí Rysa, jehož „nos“ tvoří právě Píďalka, je Obrys tváře. Vyhledání tohoto 1,5 stupně velkého asterismu je o něco obtížnější, neboť některé z hvězd, především v oblasti „čela a vlasů“, jsou až dvanácté magnitudy. Jistě jste postřehli, že Píďalka na mapce vpravo je „vzhůru nohama“ (sever dole). Je to pro lepší představu o tvaru Obrysu tváře.

Navigace v sérii<< Asterismy 1 – Malý medvědAsterismy 3 – Žirafa >>