Asterismy 4 – Velká medvědice

Toto je 5. článek z 12 ze série Asterismy

Asterismem, který „zná opravdu každý“, je Velký vůz. Není potřeba se o něm dlouze rozepisovat, najít na obloze by ho měl (téměř) každý, kdo absolvoval alespoň základní školu. Z názvů, které si těchto sedm hvězd v historii lidstva „vysloužilo“, stojí za připomenutí například vozík, naběračka, pánev, pluh, sedm velkých mudrců či rakev a truchlící pozůstalí (tři hvězdy v oji).

Velka medvedice - planekVíte, že s Velkým vozem se můžete setkat nejen na obloze? Najít ho můžete třeba na vlajce nejsevernějšího státu USA – Aljašky. A pokud byste chtěli pomoct s rozvojem osobnosti, zadejte www.velkyvuz.cz.

Dalším, pouhým okem viditelným asterismem v souhvězdí Velké medvědice, jsou Ukazatele pólu. Opět není nutno je dlouze představovat. Jedná se o hvězdy α UMa (Dubhe) a β UMa (Merak) ze známé poučky „prodloužíme-li zadní kola Velkého vozu severním směrem, v pětinásobku jejich vzdálenosti najdeme Polárku“. Pozor, nezaměňovat se Strážci pólu, jejichž popis už jsme tu měli v dílu věnovaném Malému medvědovi!

Posledním pouhým okem viditelným (a pro některé i rozeznatelným) asterismem jsou Kůň a jezdec. Již v dávných časech byla dvojice hvězd Alkor-Mizar používána k testu zraku lovců či bojovníků. A jak jste na tom vy?

Nyní už je čas sáhnout po dalekohledu. Pro vyhledání následujícího, jeden stupeň velkého asterismu, jej musíte namířit na souřadnice RA 09h 43m, DE +53º 17´ poblíž hvězdy θ UMa. Celkem snadno byste měli identifikovat jeden kus ručního zahradnického nářadí – Rýč. Nebudete potřebovat ani příliš výkonný dalekohled, nejslabší hvězda (špička Rýče) je desáté magnitudy a velikost celého objektu lehce přes jeden úhlový stupeň.

Za dalším asterismem nemusíte putovat příliš daleko. Leží kousek od hvězdy Dubhe na souřadnicích RA 10h 51m, DE +56º 09´. Polokroužek ve tvaru písmene C o rozměru přibližně 20 úhlových minut, složený z hvězd sedmé až desáté magnitudy, nese označení Zlomený prstýnek. Někdy bývá také nazýván Zlomené srdce.

Velka medvedice - rozhlednaNyní se přesuneme do oblasti oje Velkého vozu. Nedaleko hvězdy ε UMa (Alioth), na souřadnicích RA 13h 10m, DE +57º 31´, leží objekt s jinak poměrně nudným označením Ferrero 6. Pokud se na něj pozorně podíváte, můžete identifikovat nezaměnitelný tvar světoznámé rozhledny. Je sice trochu křivá, trochu ohnutá, ale je to – Eifelovka! Pravda, chce to trochu fantazie, ale po chvilce ji určitě uvidíte. Výška „rozhledny“ je 30 a šířka u paty 20 úhlových minut. Na obrázku je rozhledna postavená na špičku. Je to z důvodu zachování orientace. Stejně jako na všech ostatních obrázcích v článku je sever nahoře.

Druhým asterismem v oji (a posledním v souhvězdí) je věc, kterou už také každý určitě držel v ruce. Na konci oje, mezi hvězdami ζ UMa (Mizar) a η UMa (Alkaid), na souřadnicích RA 13h 38m, DE +52º 56´, snadno najdete jeden úhlový stupeň velkou skupinu hvězd. Pokud v tu chvíli ucítíte benzín, nedivte se, jedná se asterismus pojmenovaný Tankovací pistole. K jeho vyhledání použijte výkonnější dalekohled. Nejslabší hvězda na konci „páčky“, kterou musíte při reálném tankování zmáčknout, je dvanácté magnitudy.

Navigace v sérii<< Asterismy 3 – ŽirafaAsterismy 5 – Drak >>