Asterismy 5 – Drak

Toto je 6. článek z 12 ze série Asterismy

Myslím, že mu to bylo jedno, svou užitečnost při pozorování vesmíru už dávno prokázal. Možná jen červotoč, který se nedávno usadil v otočném rameni, se pobaveně smál. A my si, díky rozhodnutí Mezinárodní astronomické unie, můžeme prohlédnout zajímavý asterismus.

K jednomu ze zaniklých souhvězdí se za chvilku dostaneme, ale pojďme se projít souhvězdím Draka pěkně popořádku od hlavy směrem k ocasu.

drak-celkoveS definicí tvaru prvního asterismu je trochu problém. Někteří autoři ho popisují jako čtyři hvězdy z hlavy Draka. Tomu ale odporuje popis, který říká, že tento asterismus představuje kosočtverec, pastilku či diamant. V tuto chvíli se dostává do hry hvězda ióta Her a vy můžete na připojeném obrázku posoudit, které z vysvětlení se vám víc líbí. Při pohledu na oblohu je určitě výraznější tvar s hvězdou ióta Her.

drak-hlavaK prohlížení dalších asterismů už je dobré vzít do ruky menší dalekohled. Vydáte-li se od hlavy Draka po jasných hvězdách tvořících jeho tělo, nedaleko hvězdy chí Dra najdete skupinu hvězd sedmé až osmé magnitudy, která nápadně připomíná jedno blízké souhvězdí. Souhlasí i umístění šesté jasné hvězdy ve tvaru písmene W. Tento poměrně malý objekt (20 x 10 úhlových minut) se prostě nemůže jmenovat jinak než Malá královna a najdete jej na souřadnicích RA 18h 35m, DE +72º 25´.

Za dalším asterismem stačí pootočit dalekohled o malý kousek, přibližně do poloviny vzdálenosti mezi hvězdy chí a dzéta Dra. Při troše fantazie se vám určitě podaří spatřit psa držícího v tlapkách klacík. Zřejmě se jedná o speciálně cvičeného jedince, protože většinou psi pro nošení klacku používají jinou část těla. Ale na obloze je možné leccos a vy se nezapomeňte podívat, nejlépe triedrem (5. – 10. magnituda, 135 úhlových minut), na Psa s klacíkem na RA 17h 36m, DE +68º 40´.

Cestou dál dračím tělem se dostáváme k bývalému souhvězdí, dnes asterismu, zvanému Zední kvadrant. Největší objekt z dnešní nabídky (4 x 3 úhlové stupně) najdete na souřadnicích RA 15h 50m, DE +55º 50´. Na tmavé obloze lze většinu hvězd spatřit pouhým okem, ale použití menšího triedru určitě vylepší celkový dojem z pozorování.

Poslední a nejméně výrazný asterismus v souhvězdí Draka si můžete prohlédnout na „pravém“ okraji Zedního kvadrantu. Na souřadnicích RA 14h 56m, DE +55º 05´ najdete skupinku hvězd osmé až desáté magnitudy, která připomíná domeček s pěšinkou vedoucí do kopce k němu. Nelze se divit, že se tento malý objekt (30 x 15 úhlových minut) nazývá Domeček na kopci.

Navigace v sérii<< Asterismy 4 – Velká medvědiceAsterismy 6 – Cefeus >>