Zemřel Alexej Alexandrovič Gubarev

gubarevAlexej Gubarev se narodil 29. března 1931. Po obtížném dětství se přihlásil do armády a stal se vojenským pilotem. Vystudoval vojenskou leteckou akademii a v roce 1963 se dostal do oddílu kosmonautů. Do kosmu se poprvé vydal o dvanáct let později, 11. ledna 1975. S Georgijem Grečkem letěli v kabině Sojuz 17 na orbitální kosmickou stanici Saljut 4, kde zůstali a pracovali až do 9. února.

Do paměti mnohých z nás se však zaryl až díky své druhé kosmické výpravě, kterou podnikl 2. března 1978 společně s československým kosmonautem Vladimírem Remkem. S lodí Sojuz 28 letěli na kosmickou stanici Saljut 6, kde se na čas připojili ke stálé posádce Jurije Romaněnka a Georgije Grečka. Gubarev s Remkem se vrátili na Zem 10. března 1978.

Jejich let byl první mezinárodní misí v kosmu a v osobě Vladimíra Remka se Čechoslováci stali třetí národností po Sovětech a Američanech, jež se dostala do kosmického prostoru.

Za svůj život Alexej Gubarev obdržel mnoho vyznamenání, včetně zlaté Gagarinovy medaile, i nejvyšších hrdinských medailí ČSSR a SSSR. Jeho jméno nese také planetka č. 2544, objevená v roce 1980 na Kleti.

Více o životě Alexeje Gubareva jsme psali při výročí jeho 80. narozenin ve Zpravodaji z března 2011. Čest jeho památce.

Čtěte také: