Jarní pozorovací víkend

Hvězdárna v Rokycanech je pro víkendové pozorovací akce astronomických kroužků ideální. Poskytuje dostatečné zázemí a prostory pro pozorování. Navíc je v poměrně klidné části Rokycan, v místech, která se hodí k pozorování podstatně více, než přesvětlené ulice Plzně. Mladým zájemcům o astronomii tak poskytuje prostředí, kterým Plzeň v současnosti nedisponuje.

Celá akce probíhala v zaběhnutých kolejích. V pátek odpoledne se na plzeňské hvězdárně balila pozorovací technika a v 19 hodin byl sraz s účastníky na rokycanské hvězdárně. Vzhledem k dobrému počasí se v noci z pátku na sobotu pozorovalo. V sobotu pak proběhl celodenní výlet do Prahy, na výstavu Gateway to Space a dále do pražského planetária. V noci ze soboty na neděli již byla obloha zatažena oblačností, a tak z pozorování sešlo.

IMG_5609_resizeNa pozorovací víkend dorazila celkem dvacítka účastníků, členů astronomických kroužků H+P Plzeň a pracovníků hvězdárny. Vzhledem k dobrému počasí se po rychlém „zabydlení“ a večeři začalo s přípravami na večerní a noční pozorování. Krátce před západem Slunce se mohli všichni pokochat projekcí slunečního disku přes starší dalekohled hvězdárny, Coudé 150 mm, a pak se již největší skupina mladých astronomů vydala připravovat astronomické dalekohledy pro pozorování Měsíce a jasných planet Jupiteru a Venuše. Kromě těchto pozorování probíhalo na hvězdárně také sledování meteorů, kterého se zhostili zkušení „meteoráři“ Václav Kalaš a Dita Větrovcová. Během víkendu byly aktivní některé slabší meteorické roje, zejména Lyridy. Během 90 minut čistého pozorovacího času se podařilo zaznamenat celkem 12 meteorů, nejjasnější dosáhl magnitudy 0.

Dále se během noci fotografovaly objekty vzdáleného vesmíru a hlavním dalekohledem hvězdárny se prováděla astrometrie planetek. Pozorování končilo po půlnoci, kdy si šla lehnout většina mladých kroužkařů. Fotografická skupina vydržela o něco déle, ale mezi druhou a třetí hodinnou ranní ulehli i ti největší nespavci, aby si trochu odpočinuli před nadcházejícím výletem do Prahy.

Z Rokycan jsme se vydali ku Praze vlakem v 9:25, tak, abychom v době okolo oběda mohli projít kosmonautickou výstavu a odpoledne pak strávit v planetáriu. V Praze se k nám připojili ještě tři místní studenti. Samotná výstava Gateway to Space byla rozsáhlá tak akorát a bylo na co se dívat. Makety řady kosmických přístrojů byly velmi věrně vyhotoveny, a to vše bylo doplněno řadou originálů, které byly přímo účastny slavných kosmických misí, či příprav na ně. Průchod výstavou odpovídal pohybu po časové ose, a tak byl dobře patrný technologický vývoj v kosmonautice. V planetáriu jsme pak navštívili pořad Hayabusa, vyprávějící s příznačnou japonskou poetičností cestu této sondy k planetce a následný návrat na Zemi.

Do Rokycan jsme se vrátili akorát v čase večeře, kterou jsme si dali v jedné místní pizzerii. Jelikož se počasí během soboty zhoršilo natolik, že již nebylo možné oblohu pozorovat, byla jako náhradní program připravena přednáška k výročí 25 let provozu Hubbleova kosmického dalekohledu. Večeře se však nad očekávání protáhla, protože kuchyni trvalo, než nás všechny obsloužila. Vzhledem k pokročilé hodině příchodu na hvězdárnu a únavě kroužkařů po celodenním výletě se od přednášky upustilo a místo ní se uskutečnila beseda sestavená z astronomických střípků.

Pozorovací víkend skončil v neděli před polednem, kdy se po úklidu hvězdárny účastníci rozjeli zpět do svých domovů. Přestože byla během víkendu jen jedna pozorovací noc, řadí se tento k nadprůměrně dobrým, protože v některých letech vlivem počasí na pozorování oblohy vůbec nedošlo.