Asterismy 10 – Kasiopeja (počtvrté)

Toto je 11. článek z 12 ze série Asterismy

Je pravdou, že první dnešní objekt se už dnes běžně nevidí, je to spíš o neustálém přezouvání na zimní, na letní, na zimní… Naši předkové to měli jednodušší. Alespoň jsem nikdy neslyšel, že by někdo k žebřiňáku vlastnil dvě sady kol a měnil je podle ročního období.

Kolo-od-vozuNebeské Kolo od vozu se můžete pokusit najít v těsném sousedství Magické 8 na RA 01h 45m, DE +61º 20´. Jeho rozeznání vám bude asi chvilku trvat – nacházíte se v jedné z nejhustějších částí Mléčné dráhy. Jako pomůcka může posloužit otevřená hvězdokupa NGC 663, která tvoří střed kola. Pak už zbývá vyhledat jen vlastní kolo z hvězd sedmé až deváté magnitudy o průměru 90 úhlových minut.

Nyní se přesuneme do současnosti a do blízkosti hvězdy Epsilon Cas. Zde se nalézá předmět vskutku současný, složený z hvězd páté až deváté magnitudy o průměru 90 úhlových minut – Ruční bruska. Jasnější hvězdy tvoří vlastní brusnou plochu a tělo brusky, ty slabší sáček na prachové částice.

Pokud jste se zapotili při prozkoumávání Ruční brusky, tak nyní se ochladíte. Zamíříme totiž na daleký sever. Víte, kam zaleze Eskymák, když je mu zima? No přece do Iglú. Zlé jazyky sice tvrdí, že jenom proto, aby zjistil, že uvnitř je stejná zima, tak vyleze a jde do hospody. Bude to zřejmě lež, protože Eskymáci prý alkoholu příliš neholdují a kde jinde by u nich byla hospoda než zase v Iglú.

A jeden takový ledový příbytek máme i na obloze kousek nad hvězdou gama Cas (střed W) na souřadnicích RA 00h 43m, DE +61º 47´. Nečekejte žádný zámek o padesáti pokojích. Ale i při rozměru 5´ x 10´ a hvězdách deváté až jedenácté magnitudy by to na nocleh mohlo stačit.

lampaJe vám zima? Nyní se zahřejete. Za posledním dnešním asterismem totiž zamíříme do říše pohádek tisíce a jedné noci. Čeká nás jedna z hlavních pomůcek – Aladinova lampa. Nachází se mezi Kemblovým drakem a Ruční bruskou. Vyvolat džina z lampy se můžete pokusit na souřadnicích RA 02h 36m, DE +67º 30´ z objektu složeného z hvězd páté až deváté magnitudy o velikosti 105 obloukových minut.

Hvězda na obrázku v levém horním rohu (mimo lampu) je jednou z nejznámějších proměnných hvězd. Pozorovatelé, kteří se věnují tomuto oboru, si možná vzpomenou. Malá nápověda – jedná se zákrytovou dvojhvězdu a některé hvězdy z lampy slouží jako srovnávací.

V poslední části o Kasiopeji se vrátíme na již jednou navštívená místa, i tam je totiž možné vidět ještě další asterismy.

Navigace v sérii<< Asterismy 9 – Kasiopeja (potřetí)Asterismy 11 – Kasiopeja (naposled) >>