Zabil meteorit člověka v Indii?

Toto je 9. článek z 32 ze série Zajímavosti o meteorech

Jak se podle dostupných informací celá událost odehrála? Do areálu soukromé vysoké školy na jihu Indie dopadl v sobotu 6. února 2016 asi půl hodiny po poledni neznámý předmět a došlo k výbuchu, který byl slyšet až do vzdálenosti tří kilometrů. Tlaková vlna a úlomky tělesa zasáhly řidiče autobusu, který popíjel vodu na trávníku poblíž školní jídelny a těžce jej zranily. Podle jednoho zdroje byl následkem exploze vymrštěn až tři metry do vzduchu. Přes poskytnutou pomoc zemřel během převozu do nemocnice. Následky exploze poranily další tři osoby – studenta a dva zahradníky, ale naštěstí už ne tak vážně. Tlaková vlna způsobila i škody na majetku. Vyrazila okna na okolních budovách a zaparkovaných vozidlech. Poničila také nádrž na vodu a na nedaleko stojících autobusech potrhala větrné bariéry.

5526267_ast002-41236Prvotní úvahy směřovaly k tomu, že tragédii způsobil výbuch těkavých látek, které zůstaly v areálu po ukončení stavebních prací. Poté, co byl objeven kráter hluboký asi 1,5 metru a zvláštní, tmavě modrý kámen o hmotnosti 11 gramů (podle jiného zdroje o hmotnosti 50 gramů a šířce 2 cm), začali vyšetřovatelé uvažovat o tom, že za incidentem může být dopad meteoritu. Že se opravdu jednalo o meteorit, oficiálně oznámila premiérka místní vlády Jayalalithaa Jayaramová. Zároveň prohlásila, že vzhledem k okolnostem úřady vyplatí rodině tragicky zemřelého řidiče částku 100 000 rupií, což je v přepočtu asi 35 000 Kč. Zranění pak dostanou kompenzaci ve výši 25 000 rupií (necelých 9 000 Kč).

To je souhrn asi nejčastěji uváděných údajů. Je však nutné zdůraznit, že se vyskytují i články, které popisují některé okolnosti události poněkud jinak. Je obecně známým faktem, že nejvíce čtenými zprávami jsou ty, které zavání nějakou senzací, a proto se zpravodajské servery předhání v tom, který z nich takovou zprávu přinese první. Vyplývá z toho, že články tvoří autoři poměrně narychlo a často jim nezbývá mnoho času na důkladné ověřování informací. Není proto na škodu být při jejich čtení poněkud nedůvěřivý a nebrat vše za bernou minci. V následujícím textu se pokusíme probrat některé zveřejněné údaje a okomentovat je.

První problém je s přesným místem. K události došlo v indickém svazovém státě Tamilnádu, který leží v jihovýchodní části Indického subkontinentu. Někde se píše o městě Vellore, jinde o areálu Bharathidasanovy technické vysoké školy (Bharathidasan Engineering College). Pohled do mapy odhalí, že obě místa jsou od sebe vzdálena vzdušnou čarou zhruba 80 km. Zde bude problém zřejmě v tom, že jménem Vellore se označuje jak město, tak i celý okres (distrikt) a zmíněná vysoká škola leží v okrese Vellore. K incidentu tak zřejmě došlo opravdu v prostorech Bharathidasanovy technické vysoké školy poblíž obce Natrampalli.

Liší se i údaje o kráteru. Nejčastěji se uvádí hloubka 1 až 1,5 metru, ale podle některých snímků to příliš neodpovídá. Také někdy uváděná šířka 0,6 metru vypadá ve srovnání s fotografiemi příliš malá. Na druhou stranu je nutné vzít v potaz, že kráter byl zřejmě při průzkumu značně poničen a vypadá nyní výrazně jinak než v době vzniku. Oblast prohledávala například policie, která pátrala po zbytcích trhaviny. Ty se nepodařilo nalézt ani speciálně vycvičenému psovi a právě na základě toho byla přijata hypotéza o dopadu meteoritu. Ještě však nebyly provedeny analýzy vzorků půdy a nalezeného kamene, které by mohly tuto domněnku potvrdit nebo vyvrátit.

Nejasné jsou některé údaje o samotném řidiči, který se jmenoval V. Kamaraj. Část článků uvádí, že mu bylo rovných 40 let, jinde je mu připisován věk o čtyři roky vyšší. Ani jeho smrt není popsána jednoznačně. Můžeme se setkat s tím, že zemřel během převozu, nebo až přímo v nemocnici. Ačkoli měl být zasažen úlomky údajného meteoritu, jinde v článku je napsáno, že byl nalezen jen jeden kámen a ten byl v kráteru. Jako pravděpodobnější se tedy jeví, že byl poraněn fragmenty plastové nádrže na vodu, kterou exploze roztrhla. Obvykle se udává, že spolu s Kamarajem byly poraněny další tři osoby, ale některé weby tvrdí, že byly jen dvě.

Vyloženě podivná je zmínka o tom, že podle několika svědků prý těsně před incidentem oblohu ozářilo zvláštní světlo. To vůbec neodpovídá pádu meteoritu. Těleso, prolétávající zemskou atmosférou, září ve výškách několik desítek kilometrů nad zemí. Později se zpomalí a v poslední fázi letu padá minimálně několik desítek sekund, aniž by bylo viditelné.

Většina článků tvrdí, že se jedná buď o úplně první potvrzený případ, kdy meteorit způsobil smrt člověka, nebo minimálně od roku 1825. Když se však podíváme do článku „Mohou meteority zabíjet?“, zjistíme, že před i po tomto datu se vyskytují hlášení o zranění či usmrcení člověka meteoritem. Jedná se však o informace, které nebyly ověřeny z důvěryhodných zdrojů.

7592Odborníci z NASA, kteří viděli snímky z místa události, se staví k teorii o dopadu meteoritu poměrně skepticky. Pokud by opravdu došlo k pádu tělesa o velikosti několika centimetrů a hmotnosti jen několik desítek gramů, je velmi nepravděpodobné, že by způsobilo popisovanou explozi a vytvořilo kráter, který je na fotografiích. Ten odpovídá spíše tělesu o hmotnosti kolem jednoho kilogramu. Kdyby se objekt během dopadu nebo těsně před ním rozpadl na menší části, měly by být nalezeny v blízkém okolí. Podle mluvčího NASA Dwayne Browna podle dosud předložených snímků kráter nevypadá, že by jej způsobilo těleso, které přilétlo z kosmického prostoru. Jako pravděpodobnější se jeví, že vznikl nějakým jiným způsobem.

V některých článcích najdeme zmínku, že podobný výbuch byl zaznamenán již 26. ledna 2016 v rýžovém poli u vesničky Bethaveppampattu, nedaleko města Alangayam. Vznikl zde údajně kráter ve tvaru téměř dokonalého kruhu a událost je také připisována pádu meteoritu. Nejzajímavější na tom je, že Bethaveppampattu je od Bharathidasanovy technické vysoké školy vzdálena jen asi 25 km.

Jak tedy celou událost zhodnotit? Vzhledem k tomu, že publikované informace se někdy značně rozcházejí, a tudíž nejsou příliš spolehlivé, je těžké dospět k jednoznačnému závěru. Podle některých náznaků se dá zatím jen odhadovat, že za tragédií stojí pravděpodobněji nějaká pozemská příčina než pád meteoritu.

Čtěte také: Mohou meteority zabíjet?

Vybrané zdroje:

Navigace v sérii<< V blízkosti Kodaně dopadl meteoritVelmi jasný bolid nad Rakouskem >>