Jarní pozorovací víkend 2016

IMG_2761Pozorovací víkendy jsou určeny zejména po návštěvníky astronomických kroužků, ale účastní se jich i další zájemci o astronomii. Tyto akce totiž mají několik funkcí. V první řadě díky velmi dobrému technickému vybavení a zázemí hvězdárny je zde možné vyzkoušet řadu praktických pozorování. Kromě toho nabízí i vzdělávací a kulturní program v době, kdy není možné sledovat oblohu. Dále slouží k tomu, aby se jednotliví účastníci lépe seznámili, navázali spolu kontakty a naučili se spolupracovat.

Víkend byl zahájen v pátek 11. března večer přímo na hvězdárně v Rokycanech. Protože celou oblohu pokrývala souvislá oblačnost, nekonaly se žádné přípravy na pozorování. Místo toho se účastníci ubytovali a pak se část z nich přesunula do přednáškového sálu. Zde se totiž začala domlouvat výprava za úplným zatměním Slunce, které bude viditelné 21. srpna 2017 z území Spojených států amerických. Ani po skončení diskuse se obloha nevyjasnila, takže několik lidí odjelo domů. Ostatní věnovali zbytek dne různým společenským aktivitám. Na krátký okamžik se z mraků vynořil Jupiter, a kdo byl dostatečně rychlý, mohl se na něj v kopuli podívat velkým dalekohledem o průměru 508 mm. Bohužel, jednalo se pouze o krátký okamžik, pak se planeta opět skryla do oblačnosti. Situace na obloze se během večera nezměnila, takže se postupně všichni uložili ke spánku.

Ani sobotní ráno nebylo po stránce počasí o nic lepší. Po snídani se o program postarala dvojice pracovníků Hvězdárny a planetária Plzeň, která ostatní seznámila s hrou Kerbal Space Program. Jak už napovídá název, jedná se o simulátor, ve kterém si můžete vytvořit vlastní vesmírný program, stavět různé druhy raket a uskutečňovat kosmické lety. Program názornou formou ukazuje, s jakými úskalími se musí potýkat konstruktéři kosmických lodí a že například setkání dvou těles na oběžné dráze není úplně jednoduchá záležitost. Během letů musí hráči dávat pozor, aby pomocí různých manévrů dosáhli požadované dráhy, nevyčerpali všechno palivo, a třeba během přistávacího manévru nedopadli na povrch příliš vysokou rychlostí.

IMG_2765Tato zajímavá prezentace zabrala prakticky celé dopoledne, takže po jejím skončení se rovnou vyrazilo do Rokycan na oběd. Po jednom neúspěšném pokusu se všech 13 účastníků podařilo usadit v jedné restauraci a nasytit je. Na odpoledne byl naplánován výlet do okolí vrchu Radeč. Výchozím bodem se stalo místo, kde se zelená turistická značka oddělovala od silnice. Zde, nedaleko Sklené hutě, účastnici zanechali auta a dále pokračovali pěšky. První zastávkou byla Bílá skála, odkud byla hezká vyhlídka do okolí. Po chvíli kochání se krajinou výletníci zamířili na vrchol Radeč, poblíž kterého se nachází televizní vysílač. Zde se společně vyfotili a vydali k poslednímu bodu výletu. Tím byly pozůstatky hradu Mitterwald. Samotný hrad se už ani nedal rozeznat, ale byla zde skála, ze které bylo opět možné pohlédnout daleko do kraje. Pak už zbývalo jen dojít zpět k autům a vrátit se na hvězdárnu.

Po večeři proběhla kratší přednáška věnovaná astrometrii. Přednášející seznámil ostatní s CCD kamerou, která se těmto měřením používá, řekl jim něco o samotném způsobu zaznamenávání údajů a také k jakým účelům se výsledky dají použít. Po krátké přestávce následovala druhá část povídání o programu Kerbal Space Program. Nyní ubylo teorie a místo ní mohli zájemci sledovat přímo kosmický let. Ten směřoval nejprve na oběžnou dráhu planety a poté k jednomu jejímu měsíci. První dva pokusy o přistání na něm skončily explozí, ale na třetí pokus již byla kosmická loď s „kerbalnautem“ úspěšná. Virtuální kosmický cestovatel se prošel po povrchu měsíce, sebral vzorky a zapíchl zde svoji vlajku. Poté se vydal zpět na svou rodnou planetu, na které zdárně přistál.

Sobotní večerní obloha byla opět zcela zatažená, takže účastníci zbytek dne vyplnili hrami či diskusemi na různá témata.

V neděli dopoledne pozorovací víkend skončil. Účastnici se nasnídali, sbalili si věci, poklidili hvězdárnu a odjeli. Za celou dobu se na akci objevilo bezmála 20 lidí, z toho 11 jich bylo po celou dobu trvání. Ačkoli se neuskutečnilo žádné astronomické pozorování, je možné víkend hodnotit kladně. Všichni se dozvěděli celou řadu zajímavostí a také společně strávené chvíle se mohou pozitivně odrazit například na budoucí spolupráci.