Aktuální noční obloha v září 2014

I v září lze krátce po západu Slunce spatřit nad západním obzorem ještě část jarních souhvězdí. Ty však po setmění postupně zapadají. Nad jižním obzorem zůstává ve večerních hodinách dominantní letní orientační trojúhelník tvořený třemi výraznými hvězdami. Nejvýraznější je hvězda Vega, nacházející se v souhvězdí Lyry a je hned po setmění poblíž zenitu (nadhlavníku). O něco slabší je Altair patřící do souhvězdí Orla. Nejslabší z vrcholů letního trojúhelníku je nejvýše položený Deneb, nacházející se v ocasní části souhvězdí Labutě. Zatímco Vega se ve večerních hodinách bude od zenitu vzdalovat, Deneb bude po většinu večera právě v jeho blízkosti.

V průběhu září bude ještě možné po západu Slunce spatřit v souhvězdí Vah nízko nad jihozápadním obzorem dvě planety: Mars a Saturn. Obě planety však budou nízko nad obzorem a jejich pozorování již bude problematické. Navíc na začátku září se bude poblíž nacházet Měsíc v první čtvrti, který bude jejich pozorování částečně ovlivňovat. Mars se bude nacházet vlevo od Saturnu a v průběhu září se od sebe budou obě planety vzdalovat. Zatímco Saturn zůstane v souhvězdí Vah, Mars 12. září překročí hranici do sousedního souhvězdí Štíra. Ale ani zde se nezdrží příliš dlouho a již 25. září přejde do jižní oblasti souhvězdí Hadonoše. Další výrazná planeta, Jupiter, je pozorovatelná až na ranní obloze. Pro úplnost ještě dodejme, že v průběhu září a října budou dobré podmínky i pro pozorování dvou nejvzdálenějších planet. Pro ně ale už potřebujeme větší dalekohled. V letošním roce má právě v září nejlepší podmínky Neptun, který bude kulminovat většinou po půlnoci v souhvězdí Vodnáře. Rovněž u planety Uran, která se momentálně nalézá v souhvězdí Ryb, se zlepšují pozorovací podmínky. V září kulminuje na ranní obloze mezi druhou až čtvrtou hodinou ranní.

Obloha_1.9.2014Hned na začátku září, v pondělí 1. 9., bude možné sledovat ve večerních hodinách nad jihozápadním obzorem seskupení Měsíce a dvou planet: Marsu a Saturnu. Měsíc bude ve fázi těsně před první čtvrtí (do první čtvrti se dostane o den později). Tato tři tělesa budou tvořit výrazný trojúhelník. Navíc nalevo od Měsíce se bude ještě nacházet výrazný načervenalý hvězdný obr Antares ze souhvězdí Štíra.

K podobnému seskupení dojde v září ještě jednou, a to na jeho konci. V neděli 28. 9. večer se Měsíc v podobě dorůstajícího srpku dostane mezi obě planety. Ty však už od sebe budou dál. Saturn se bude nacházet západně od Měsíce, Mars bude východně, přímo nad jasným Antarem. O den později, tedy v pondělí 29. 9., se Měsíc dostane přímo nad seskupení Marsu a hvězdy Antares.

Pro ty, kteří mají dalekohled a rádi by se podívali na planetu Uran, s jehož nalezením na obloze třeba mají problém, se naskytne příležitost ve čtvrtek 11. 9. kolem třetí hodiny ráno. V tu dobu, přesněji ve 2:40 dojde k poměrně těsnému přiblížení Měsíce a planety Uran. Planeta se totiž bude nacházet pouhých 0,45° jižně, tedy přímo pod kotoučem Měsíce.

V noci ze 14. na 15. 9. bude Měsíc ve fázi poslední čtvrti pozorovatelný přímo na pozadí otevřené hvězdokupy Hyády v souhvězdí Býka. Pozvolna se bude přibližovat k nejjasnější hvězdě Aldebaranu. K největšímu přiblížení však dojde až po druhé hodině ráno.

V sobotu 20. 9. v ranních hodinách bude nad východním obzorem v souhvězdí Raka viditelný Měsíc a Jupiter. Měsíc bude vpravo a bude mít tvar velmi úzkého srpku. Jupiter se bude nacházet vlevo. Nad oběma tělesy bude možné spatřit otevřenou hvězdokupu M 44 Jesličky.

K další planetě, Venuši, se Měsíc dostane v úterý 23. 9. ráno během svítání. Měsíc už ale bude těsně před novem, a tak je otázkou, zda ho napravo od Venuše vůbec spatříme. Úkaz se navíc odehraje velmi nízko nad východním obzorem.