Listopadový astronomický pozorovací víkend

vikend2Astronomické kroužky mají samozřejmě jak teoretickou, tak i praktickou část. Nicméně pevné pozorovací stanoviště organizaci chybí, a tak občas pro tyto účely využívá Hvězdárnu v Rokycanech, s níž dlouhodobě spolupracuje.

Listopadový pozorovací víkend začal v pátek 21. 11. ve večerních hodinách. Malá skupina pracovníků H+P Plzeň naložila potřebnou pozorovací techniku a vydala se do Rokycan. Kolem 19. hodiny se postupně dopravili na hvězdárnu i další účastnici. Protože pro astronomické pozorování nebyly vhodné meteorologické podmínky, byl realizován připravený náhradní program. Pro nováčky se uskutečnila prohlídka areálu hvězdárny s výkladem Ondřeje Trnky. Pak následovala přednáška Lumíra Honzíka. Ta se týkala aktuální události, která byla významná nejen pro astronomii, ale i pro kosmonautiku. Touto významnou událostí bylo přistání výsadkového modulu Philae na kometě 67P/Čurjumov – Gerasimenko. Modul se odpojil od své mateřské sondy Rosetta a podařilo se mu přistát na povrchu této komety. Přednáška s názvem Průzkum komet kosmickými prostředky zahrnovala kromě jiného právě popis této události.

Hlavním bodem sobotního dopoledního programu byl odborný výcvik s praktickými ukázkami pozorovací techniky, včetně montáže, demontáže a ovládání. Tato aktivita zabrala prakticky celé dopoledne. Oběd byl spojen s odpoledním programem, vycházkou do okolí Rokycan. Tentokrát výlet směřoval na nedávno nově vybudovanou rozhlednu na kopci Kotel. Počasí sice nebylo ideální, ale přesto výstup a rozhled z 25 metrů vysoké rozhledny stál za to.

Návrat byl až po setmění, takže ho bylo nutné spojit s večeří. Po návratu na hvězdárnu se začala řešit jedna z připravených astronomických úloh, která se týkala stanovení počtu hvězd na snímku metodou vzorkování a průměrování. Výsledek byl velmi zajímavý a od skutečnosti se nakonec lišil asi jen o 4,5 %.

vikend1Mezitím se ale vyjasnilo, a tak mohla být zahájena i astronomická pozorování. Začalo se nejprve prohlídkou oblohy, vyhledáváním objektů vzdáleného vesmíru (deep-sky) na největším hvězdárenském přístroji. Dále se pokračovalo výcvikem ve znalostech souhvězdí a v orientaci na obloze. Činnost zahájila i malá meteorářská skupinka, která zaznamenala několik meteorů z roje jižní Tauridy a dokonce i bolid o jasnosti ‑4 mag., který zazářil v zelené barvě. Poslední činností bylo vyhledávání některých výraznějších objektů pomocí menších pozorovacích přístrojů. Po půlnoci se začala projevovat inverzní oblačnost, a tak bylo pozorování postupně ukončeno. Úklid pozorovací techniky však také chvíli trval, a tak se účastníci ke spánku dostali až dlouho po půlnoci. O to bylo nedělní ranní vstávání horší, i když se budíček o něco prodloužil. Následoval nezbytný úklid, nakládání pozorovací techniky a odjezd zpět do Plzně.

Skončil další astronomický pozorovací víkend. Zúčastnilo se ho celkem 18 zájemců a rozhodně splnil očekávání. Nejde jen o jeho odbornou náplň, kterou připravují odborní pracovníci H+P Plzeň včetně organizačního a technického zabezpečení. Jde i o vytvoření podmínek pro kamarádskou spolupráci mezi staršími i mladšími účastníky astronomických kroužků.

Čtěte také: