Asterismy 6 – Cefeus

Toto je 7. článek z 12 ze série Asterismy

Když někdo vysloví jeho název, většině se okamžitě vybaví nezaměnitelný základní tvar – Domeček. A máme tu první dnešní asterismus, který určitě není nutno nijak blíže popisovat. Při jeho prohlížení se třeba můžete na chvilku vrátit do školních let. Dokážete ještě nakreslit „domeček jedním tahem“?

cefeus-kusTěžko říct, jestli si mohl Cefeus ze své ženy někdy, alespoň potají „vystřelit“, faktem ale je, že další, pouhým okem viditelný asterismus, jednoznačně připomíná střelnou zbraň ﹣ Kuši.

Říká vám něco pojem „majáky vesmíru“? Správně, jedná se o pulzující proměnné hvězdy, u kterých platí přímá úměrnost ve vztahu perioda změn jasnosti – absolutní jasnost, díky které můžeme měřit vzdálenosti cizích galaxií. Typickou představitelkou je hvězda, podle které je tento typ proměnných hvězd nazván ﹣ delta Cep. V asterismu ji najdete v místě, kde se kuše opírá o rameno střelce. Hvězdy v lučišti (oblouk, na kterém je upevněna tětiva) slouží pozorovatelům proměnných hvězd jako srovnávací při jejím pozorování. Špičku šipky tvoří hvězda 14 Cep.

Posledním pouhým okem viditelným asterismem v souhvězdí Cefea je Granátová hvězda. Někdy je označována také jako Herschelova Granátová hvězda, neboť právě tento slavný astronom zavedl její pojmenování podle drahého kamene výrazně červené barvy, ve kterém se občas dá spatřit asterismus (samozřejmě ten pozemský – viz nultý díl tohoto seriálu). Výraznou barvu si, při vizuální jasnosti 4,1 magnitudy, lépe vychutnáte dalekohledem, pokud ho namíříte na souřadnice RA 21h 44m, DE +58º 49′.

Pro vyhledání dalších asterismů je už nutno sáhnout po dalekohledu. Proč se právě skupina hvězd s označením Cephus OB2 Ass’n dostala mezi asterismy, když takových skupin je na obloze více, nějak zaniklo v běhu času. Ale vzhledem k tomu, že přesná definice toho, co je to asterismus, vlastně nejde stanovit, berte OB2 Ass’n jako zástupce asociací mladých masivních hvězd spektrálních tříd O a B (odtud to OB v názvu) v této branži. Teorie tvrdí, že většina hvězd Mléčné dráhy vznikla právě v OB asociacích. Pro hvězdy těchto spektrálních tříd je typické, že žijí velmi krátce (řádově miliony let) a končí jako supernovy. Skupinu hvězd šesté magnitudy označených chí, ný, 19, 20 a 25 Cep najdete „uvnitř domečku“ nedaleko dzéta Cep.

cefeus-dymkaNyní se posuneme do oblasti „stříšky domečku“ a zpozornět by měli především milovníci tabáku. Devadesát úhlových minut velký objekt, složený z hvězd osmé až deváté magnitudy, si můžete prohlédnout na RA 22h 30m, DE +70º 30′. Když se podíváte pozorně, určitě nebude problém spatřit Dýmku a možná v tu chvíli ucítíte i její vůni… Přesně tento tvar dýmky (z kukuřičného klasu) proslavil jeden americký generál. Vzpomenete si, který?

Co takhle projet se po vlnách (byť jen těch nebeských) v něčem rychlém? Dopřát si to můžete na souřadnicích RA 23h 25m, DE +64º 15´. Dva úhlové stupně velkou Jachtu složenou z hvězd deváté až desáté magnitudy najdete právě tam.

Prohlížíte si rádi Kuřátka? Na dvoře většinou také nemáte jen jedno a stejně je tomu i na obloze. Nepříliš povedenou napodobeninu známé otevřené hvězdokupy v souhvězdí Býka, nazvanou Polární kuřátka (aby se to nepletlo), si můžete prohlédnout na souřadnicích RA 00h 00m, DE +86º 45´.

Připravit se musíte na skupinu hvězd čtvrté až šesté magnitudy o rozměru přibližně tři krát dva úhlové stupně. Na rozdíl od „pravých“ Kuřátek (M45) je velikost asi dvojnásobná a polohy ani jasnosti jednotlivých hvězd příliš neodpovídají.

Posledním, stejně nepříliš hezkým asterismem, je objekt s označením Mini Orion II. Proč ta římská dvojka? Na obloze je takových „motýlků“ několik a určitě se s nimi ještě setkáme. Tuto nepříliš povedenou napodobeninku (12 úhlových minut) souhvězdí Oriona, složenou z hvězd desáté magnitudy, najdete na souřadnicích RA 22h 55m, DE +59º 16´. Pokud by se vám zdálo, že jí „něco“ chybí, máte pravdu. Mini Orionu II schází hvězda, která se v originálním souhvězdí jmenuje Saiph. Možná, že by tento asterismus zůstal nepovšimnut. Jeho štěstím je, že leží nedaleko populární řídké otevřené hvězdokupy King 10.

I když poslední dva popsané asterismy „za moc nestojí“, určitě se na ně podívejte, stejně jako na ty známější, větší, jasnější a především pohlednější.

Navigace v sérii<< Asterismy 5 – DrakAsterismy 7 – Kasiopeja >>