Asterismy 9 – Kasiopeja (potřetí)

Toto je 10. článek z 12 ze série Asterismy

Ke královně, v jejímž souhvězdí se nalézáme, se určitě hodí drak. Asterismus, nazvaný Královnin drak, se vznáší na obloze nedaleko Človíčka, kterého jsme si představili v předminulém díle. Pro nás ve Střední Evropě nemá sice onen klasický tvar, ale například v Číně je pětiúhelník poměrně obvyklý. Tento 2° velký asterismus složený z hvězd páté magnitudy najdete jižně od hvězdy Ruchbah (RA 01h 38m, DE +58º 30´), směrem ke které jakoby Královnin drak letí.

Kembleův-drakDruhým zástupcem létajícího papíru (i když dnes už spíš plastu) vyztuženého špejlemi je Kembleův drak. Najdete ho na hranicích se Žirafou (RA 03h 28m, DE +72º 00´). Na první pohled je zřejmé, že tento 1,5° dlouhý tvar z hvězd šesté magnitudy je ten „klasický“ drak, který se na podzim vznáší nad našimi hlavami. Jedna z hvězd tvořících tento asterismus má sytě červenou barvu. Která? To už si musíte zjistit sami.

Po prohlídce draků, kteří obvykle létají ve výškách jednotek až desítek metrů, se podíváme o něco výš a přidáme motorový pohon. Pokud zabrousíte menším dalekohledem nedaleko západně od hvězdy Caph (RA 23h 59m, DE +57º 16´), zřejmě upoutají vaši pozornost tři dvojice hvězd čtvrté až šesté magnitudy s podobnou úhlovou vzdáleností. Jejich pospojováním vznikne tvar, který se nemůže jmenovat jinak než Rogalo (v anglickém originále se používá slovní spojení závěsný kluzák). Při rozpětí křídel 3° je pro prohlížení tohoto asterismu vhodný spíše triedr.

Z doby, kdy zde tento způsob zábavy nebyl ještě rozšířen, se traduje jeden vtip. Potká jeden policajt druhého a říká: „Člověče, ten rogal, to je ale vytrvalej pták!“ „Proč myslíš?“ ptá se druhý. „Včera jsem do něj musel vystřílet celej zásobník, než toho chlapa pustil!“ Až tedy zaměříte na rogalo svůj dalekohled, nemusíte ho mít našroubovaný na flintě.

Nakonec se vydáme ještě výš, kam už ani rogala nelétají. V těsné blízkosti Malého kraba (hvězdokupy M 52), o kterém byla řeč minule, se nachází další zajímavý a větší asterismus. Tento 60´ velký tvar z hvězd páté až deváté magnitudy najdete na RA 23h 20m, DE +62º 20´.

Připomíná letadélko, nebo spíš házedlo. Trup a křídla lze definovat jednoznačně. Horší už je to s ocasní částí. Někdo uznává pouze menší trojúhelník, který údajně představuje výškovku či směrovku. Další uvádí větší pětiúhelník s tím, že se jedná o směrovku. Ještě existuje názor, že si lze představit obě plochy. Je na každém, aby si vybral, která z podob Letadla mu více vyhovuje.

V následujícím díle asterismů v souhvězdí Kasiopeji se podíváme na předměty běžné denní potřeby.

Navigace v sérii<< Asterismy 8 – Kasiopeja (podruhé)Asterismy 10 – Kasiopeja (počtvrté) >>