V blízkosti Kodaně dopadl meteorit

Toto je 8. článek z 32 ze série Zajímavosti o meteorech

Kühlungsborn-photo-of-bolideVe stejný den, kdy byl údajně meteoritem usmrcen řidič autobusu v Indii, spatřilo mnoho lidí na území Dánska, Švédska, severní části Německa nebo i Polska nečekaný úkaz. Kolem 22:08 oblohou proletěl mimořádně jasný meteor. Jeden z pozorovatelů, Mikkel Pedersen, popisuje, že se celé nebe rozzářilo na několik sekund a prolétla po něm „obrovská ohnivá koule s dlouhým ohonem“. Svědci, kteří neviděli samotný bolid, uváděli, že se postupně rozzářila obloha, nejprve měla nazelenalý nádech, pak na krátký okamžik fialový a nakonec zase potemněla. Asi o pět minut později se ozval velmi silný zvuk následovaný duněním o délce 20 až 30 sekund. To probudilo například ptáky, kteří se začali poplašeně hlasitě ozývat. Některým lidem doprovodné jevy připomněly zemětřesení.

Těleso, které popisovaný jev způsobilo, nestačilo celé zaniknout v atmosféře a některé jeho úlomky dopadly na předměstí hlavního města Dánska – Kodaně. Část z nich o celkové hmotnosti několika kilogramů nalezl Rene Rasmussen v Herlevu, asi deset kilometrů severozápadně od centra Kodaně. Meteorit zde dopadl na parkoviště takovou silou, že do zámkové dlažby vyhloubil malý kráter o hloubce asi 3 až 5 cm. Při dopadu se roztříštil na mnoho menších kusů, které byly roztroušeny na ploše větší než 30 metrů čtverečních. Druhý fragment o velkosti golfového míčku a hmotnosti 56 gramů byl nalezen o několik kilometrů jižněji, před rodinným domem v městské části Ejby (oblast Glostrup). To odpovídá některým hlášením, podle kterých se těleso před dopadem rozdělilo na dvě části. Ve skutečnosti je však úlomků mnohem více. Další byly nalezeny západně od centra Kodaně v oblasti Vanløse. Jednalo se o dva meteority o hmotnostech 300 a 18 gramů. Dále jsou hlášeny nové nálezy v Ejby (60 gramů), před základní školou v Glostrupu (65 gramů) a je možné, že budou nalezeny ještě další fragmenty. Není ani vyloučeno, že části meteoritu dopadly do Baltského moře nebo až na území německé spolkové země Meklenbursko-Přední Pomořansko.

kraterHerlevJak velké bylo těleso před tím, než vstoupilo do zemské atmosféry? Johan Fynbo, profesor astronomie z institutu Nielse Bohra podle dostupných dat odhadl, že mohlo mít velikost přibližně jako míč na házenou.

Nalezené fragmenty shromažďuje Kodaňské geologické muzeum a vyzývá občany, aby přinášeli předměty, o kterých se domnívají, že by mohly být meteority. Nálezce dokonce motivuje odměnou. Zatím bylo zveřejněno pouze, že meteorit patří mezi chondrity. K podrobnějšímu průzkumu byly úlomky poslány do Itálie.

Vybrané zdroje:

Navigace v sérii<< U hranic Německa a Rakouska dopadl meteoritZabil meteorit člověka v Indii? >>