Asterismy 11 – Kasiopeja (naposled)

Toto je 12. článek z 12 ze série Asterismy

První zastávkou je Kembleův drak. Stačí k němu dvě hvězdy přidat, jednu ubrat, jinak zalomit spojnice a máme tu tvar připomínající jakousi nádobku – Odměrku. Přesně tak se tento asterismus jmenuje.

Jen pro zopakování, leží na hranicích se souhvězdím Žirafy (RA 03h 28m, DE +72º 00´), je složen z hvězd šesté magnitudy a je o něco menší než drak (1,25°). To je způsobeno useknutím jedné hvězdy na konci drakova ocasu. Zalomené držátko odměrky by nevypadalo tak hezky.

okřídlený-kůn2Nyní se odvalíme přímo do středu Kola od vozu. V již zmíněné otevřené hvězdokupě NGC 663 lze údajně rozpoznat něco jako okřídleného koně. Vzhledem k tomu, že autorem je majitel tanku, pardon dvojitého dalekohledu, o kterém byla řeč u Malého kraba, nebude to jistě nic snadného. Můžete se o to pokusit s větším dalekohledem a vidět byste měli něco podobného, jako je zobrazeno na malém vloženém obrázku.

Třetím místem, kam se vracíme je Človíček, neboli E. T. Pokud mu odebereme nohy a podíváme se opačně, vznikne Pták. Jeho autor zřejmě netušil, že již před ním pojmenoval toto seskupení někdo jiný. Vůbec to nevadí, lidské fantazii se meze nekladou. Jen zopakujme jeho parametry: RA 01h 19m, DE +58º 16´, hvězdy páté až desáté magnitudy, velikost 16´.

Předposlední asterismus je v oblasti, kde jsme si v jednom z předchozích dílů prohlíželi Rogalo. Pokud použijeme jeho pravé křídlo a propojíme spojnice po slabších hvězdách, vznikne mísa. Její náplň tvoří otevřená hvězdokupa NGC 7789. A rázem tu máme asterismus, který se jmenuje Mísa hvězd. Musíme maličko pohnout se souřadnicemi na RA 23h 55m, DE +56º 30´, přidat slabší hvězdy do desáté magnitudy a zmenšit velikost na 2º.

K poslednímu asterismu se váže situace, kterou každý z vás určitě viděl. Na ulici stojí příšerně ječící dítě a nad ním se k nebi pomalu vznáší nafouknutý balónek s krásně roztřepeným koncem provázku. Něco podobného máme i na obloze, a to v místě, kde jsme si již prohlíželi Letadlo ve třech verzích. Stačí maličko poupravit spojnice a máme tu Párty balonek, jak se objekt jmenuje.

Tak opět pouze pro zopakování: RA 23h 20m, DE +62º 20´, velikost 60´, hvězdy páté až deváté magnitudy. Poblíž se nachází hvězdokupa M 52, ve které jsme v jednom z minulých dílů hledali Malého kraba.

Pohledem na Párty balonek, pomalu mizející v hlubinách vesmíru, jsme se rozloučili se souhvězdím Kasiopeji a jeho asterismy, kterých bylo celkem 20 (druhý největší počet v jednom souhvězdí na celé naší obloze). Současně jsme ukončili prohlídku asterismů ve všech souhvězdích, která u nás po celý rok nezapadají (tzv. cirkumpolární souhvězdí).

Navigace v sérii<< Asterismy 10 – Kasiopeja (počtvrté)